Evenimente

2 iunie, 9 iunie, 16 iunie: Trei discuţii despre ce înseamnă a fi pe cale – curs cu Andrei Găitănaru.

3 discutiiÎn viața de zi cu zi suntem pe cale de a face ceva. Avem un drum de parcurs. De la trasee minore, la traiectorii destinale. Căutăm să ne întâlnim cu un prieten sau încercăm să ne găsim calea, drumul personal, vocația, meseria. Iar una dintre imaginile metaforice ale cunoașterii este navigarea. Cum s-ar spune, ne vedem tot timpul ca fiind pe drumuri. De unde ne vine această imagine? Și cât de mult observăm din țesătura de sensuri pe care aceasta o angajează? Câte ițe pierdem din vedere și, cel mai important, cum ne influențează această lipsă propria navigare? E important de știut mai cu seamă pentru că pe drum se va pierde tocmai cel care nu cunoaște inevitabilitatea rătăcirii.

Mai multe delaii, aici.

02-05 aprilie 2015: Referenţialul arhetipurilor personale – conferinţă şi workshop susţinute de Georges Colleuil

jc„Suferim de suferințe trecute, lăsate netratate de către strămoșii noștri.”
Cum își pun înaintașii noștri amprenta asupra propriului nostru destin? Știm să ne debarasăm de valizele care nu ne aparțin? Cum să oprim ciclul infernal al repetiției?

În realitate, cât de ușor ne este să găsim răspuns la aceste întrebări?

Vă invităm să participați la workshopul susținut de Georges Colleuil, în perioada 02-05 aprilie, în care vom discuta despre transmisiunile transgeneraționale în Referențialul Arhetipurilor Personale (RAP).

Mai multe detalii, aici.

 

15 iunie 2014: De la scenarii de film, la scenarii de viaţă

Multe filme contemporane respectă reţeta poveştilor cu tâlc. O fac actualizând probleme şi sugerând soluţii. Doar că lasă aceste soluţii să lucreze în noi, fără a oferi reţete schematice, prin intermediul unor imagini sau motive arhetipale.

pianoDespre aceste imagini arhetipale vom discuta din perspectiva psihologiei analitice jungiene în cadrul atelierelor noastre.

Filmele alese vor fi călauze către înţelegerea unor dinamici psihice de profunzime, spre desluşirea funcţiilor arhetipale ale sinelui şi către aprofundarea rolului pe care anumite complexe îl au asupra noastră.

Mai multe detalii, aici.

 

6 iunie 2014: Întrebări despre inimă – conferinţă interactivă

Cultura europeană a stat cel mai adesea sub semnul suveranităţii raţiunii. Complementar, inima a părut a cădea mai mereu undeva pe locul al doilea. S-a întâmplat aşa din caza hegemoniei greceşti a raţinii şi ca efect al revoluţiei epistemologice din secolul al XVII-lea – care postula intelectul ca principiu fundamental al cunoşterii. În aceste condiţii, inima apărea ca sora mai mică şi mai capricioasă a raţiunii.

inima final2Şi dacă, totuşi nu e aşa? Dacă, începând chiar cu spaţiul Greciei antice, trecând prin tradiţia creştină, şi ajungând până la anumite practici ale psihoterapiei contemporane, inima joacă şi ea rolul unei regine? Dacă de-a lungul acestei istorii o altă înţelegere a inimii (kardia) a circulat propunând un sens din perspectiva căruia însuşi intelectul uman funcţionează animat de o inspiraţie kardiacă? Dacă această înţelegere îi conferea inimii statutul de centru al fiinţei umane? În lumina acestor întrebări mai putem adăuga: cum are loc această redescoperire sau această deschidere a inimii? – atât din perspectiva exerciţiului ascetic propriu creştinismului, cât şi din perspectiva practicilor psihoterapeutice.

Mai multe detalii, aici.

 

Lasă un comentariu