Excursie la complexul de chilii rupestre de la Ivanovo și la Veliko Tarnovo

big_rlomSâmbătă, pe 27 aprilie, vă propun o incursiune în timp, cu ajutorul unor locuri care mai păstrează încă ecouri și miresme ale unor vremuri îndepărtate. Aceste locuri păstrează încă mărturia credinței și a cutezanței oamenilor care le-au locuit, transformându-le în ceea ce sunt astăzi. Astfel, primul obiectiv pe care îl avem în vedere este  complexul de chilii rupestre de la Ivanovo, unde aerul este încă îmbălsămat cu șoaptele rugăciunilor de demult și cu adierile liliacului proaspăt înflorit.  După ce vom vizita cele mai importante biserici și chilii săpate în  peretele stâncos al canionului râului Lom, ne vom îndrepta spre orașul medieval Veliko Tarnovo, unde vom avea de descoperit alte povești ale unor vremuri îndepărtate și glorioase.

Plecarea în excursia de o zi se face sămbată (27 aprilie), la ora 8:00, de la poalele Dealului Mitropoliei, iar taxa de participare este de 135 lei. Transportul se va realiza cu autocarul sau cu microbuzul (în funcție de numărul de înscrieri). Înscrierile se pot face fie pe mail: office@atreiacafea.ro, fie telefonic: 0746107106 (persoană de contact – Monica Găitănaru), până la data de 25 aprilie 2013.

De la vărsarea Lomului în Dunăre, urcând spre Ivanovo, se întâlnesc peste 300 de chilii săpate în malul stâncos al râului. Dintre acestea, 40 au ajuns biserici, în care s-a slujit Sfânta Liturghie mai multe sute de ani. Urme de frescă se vad pe pereţii peşterilor până în zilele noastre. Chiliile şi bisericile de la Ivanovo fac parte Peşterile au fost locuite de monahi începând cu secolul al XIII-lea şi până în secolul al XVII-lea.  În dorinţa lor de a fi cât mai aproape de Dumnezeu, călugării eremiţi au început să se aşeze în aceste locuri începând cu secolul al XIII-lea, săpându-şi chilii, biserici şi capelă în pereţii de piatră.

bulgarieMânăstirea Ivanovo deţine cu adevărat o valoare culturala si istorica neegalată încă, mai ales datorită picturii sale murale, datând din secolele XIII-XIV şi păstrată în cinci din multele biserici de piatră. Pictori talentaţi au pictat pereţii acestora în fresce realiste, folosind multă culoare şi elemente compoziţionale, transformându-le într-o adevărată comoară a picturii medievale bulgare. Picturile murale sunt încărcate de motive antice – cariotide nude, capiteluri cu lei şi măşti. Acestea sunt un exemplu al trezirii atenţiei vremii faţă de antichitate şi cultura acesteia, care, în secolul al XIV-lea poate fi observată în arta creştin ortodoxă. Chiliile și bisericile de la Ivanovo fac parte astăzi din patrimoniul UNESCO.

Peşterile au fost locuite de monahi începând cu secolul al XIII-lea şi până în secolul al XVII-lea.  În dorinţa lor de a fi cât mai aproape de Dumnezeu, călugării eremiţi au început să se aşeze în aceste locuri începând cu secolul al XIII-lea, săpându-şi chilii, biserici şi capelă în pereţii de piatră.

veliko-6Numit „orașul țarilor”, „a treia Roma” sau „al doilea Constantinopol”, Veliko Târnovo este, cu siguranță, unul dintre acele orașe care îți trezește sentimentul foarte viu că intri într-o altă epocă a istoriei. Pretutindeni poți vedea case vechi de sute de ani, suspendate deasupra râului Iantra, străzi înguste și întortocheate pavate cu piatră, terase pitorești cu specific bulgăresc, macedonean, grecesc sau albanez, meșteșugari iscusiți și legende din trecut, la tot pasul.

O citadelă a regilor și a învățaților, Veliko Tarnovo este orașul pe care cronicarii vremii l-au numit „cel mai inaccesibil și mai frumos oraș din întreg Hemusul”

veliko_tarnovoGrandoarea și modestia își dau mâna aici pentru a da naștere a ceea ce constituie, în modul cel mai intim, farmecul urbei cu parfum medieval din inima Bulgariei. Grandoarea unui trecut glorios, resimțit în fiecare piatră a Cetății Țarilor și modestia și simplitatea caselor ce par să răsară din stâncile abrupte ale unuia dintre cele mai mari canioane ale Europei.

Tarevet este, cu siguranță, una dintre cele mai vechi așezări umane din Europa. Locuită permanent încă din mileniul al III-lea î.Hr., mica așezare este transformată într-o fortăreață bizantină în secolul al IV-lea d.Hr., urmând ca gloria să și-o trăiască odată cu apariția în secolul al XII-lea a dinastiei vlaho-bulgare a Asaneștilor.

veliko-7Cei trei frați valahi care s-au ridicat din Munții Hemus pentru a-și cere drepturile în fața lui Isaac II Anghelos, împăratul Bizanțului. Era anul 1185, cu aproape un secol și jumătate înainte ca Basarab I să își asume rolul de prim voievod al vlahilor din Muntenia, atunci când Ioan și Petru Asan porneau răscoala care avea să ducă la înfrângerea bizantinilor și la apariția celui de al doilea Imperiu Vlaho-Bulgar.

Cei trei frați sunt cei care transformă din temelii Tarevetul, ridicând în mijlocul Balcanilor o cetate demnă de orice mare imperiu al vremii. Așezată pe colinele Tarevet, Trapezita, Momina Krepost și Sveta Gora, pe ambele maluri ale râului Iantra, cetatea ocupă o suprafață de 110.000 de metri pătrați, imensa fortificație fiind întărită cu ziduri uriașe cu o înălțime de peste 10 metri și o grosime de până la 3,40 metri.

DCF 1.0Trei porți succesive și tot atâtea rânduri de turnuri și creneluri au stat mai bine de două secole în calea năvălirilor barbare. Nu mai puțin de 21 de biserici ortodoxe se aflau în incinta cetății, fiecare dintre ele reprezentând centrul unei mici comunități. Alături de ele se regăsea și palatul țarilor, iar deasupra tuturor, în punctul cel mai înalt al muntelui, fusese ridicată patriarhia, poate și ca un semn care să amintească viitorilor monarhi ascendentul puterii religioase asupra celei civile.

Construit pe ruinele unei basilici bizantine, complexul patriarhal ocupă 3.000 de metri pătrați și a fost înconjurat, la rândul lui, de ziduri cu creneluri. Timp de peste 200 de ani, aici s-a aflat unul dintre cele mai mari centre culturale ale Balcanilor, lăcaș de învățătură pentru mulți dintre cărturarii vremii.