Introducere în olărit

Mai mult decât un meşteşug, olăritul s-a dovedit de-a lungul timpului a fi o artă. Însă,  şi mai mult decât o artă, olăritul poate fi realmente ridicat la rang de terapie, întrucât simplul contact cu lutul conduce către reconectarea noastră la resursele pline de vitalitate şi energie creatoare ale Pământului.

Dincolo de a fi un simplu exerciţiu de creativitate, olăritul oferă oricui îndărăzneşte să îi descopere tâlcul adevărate momente de magie, de evadare din ritmul alert al vieţii cotidiene marcată de hipertehnologizare. Astfel, olăritul ne scoate în întâmpinare prilejul de a ne reapropia de valorile ancestrale şi de simplitatea plină de căldură a tainelor pământului.

Totul poate să înceapă ca un joc în care călăuză ne va fi uimirea, atât de necesară oricărui proces de cunoaştere, bucuria de a descoperi şi tihna îngăduită fiecărei clipe dedicată nouă şi vasului ce se va naşte în mâinile noastre.

Cursul de faţă îşi propune să vă ofere şansa de a gusta câte puţin din aceste daruri ale olăritului, moştenite din vremuri pline de miresme şi învăluite în taină.  Acest prim modul este destinat începătorilor, urmând a continua cu cei interesaţi această lungă şi frumoasă călătorie în lumea formelor, a glazurilor, a materialelor şi texturilor specifice acestei străvechi arte.

Structura cursului:

I.                   Cunoștințe de bază

  1. Principiile olăritului: folosirea celor 4 elemente naturale: pământul, apa, aerul, focul.
  2. Ce este lutul?
  3. Pregătirea lutului: frământarea, deaerarea, cântărirea, formarea bulgărilor de lut.
  4. Centrarea lutului pe roată.
II.                Cilindrul: Forma esențial
1. Unelte folosite.
2. Formarea cilindrului: centrare, deschidere, ridicare, finisare.
III.             Cilindrul: Aprofundare
1. Comportamentul lutului pe roată.
2. Folosirea corectă a apei.
3. Grosimea peretelui şi a bazei.
4. Buza cilindrului.
IV.              Bolul
1. Înțelegerea formei.
2. Tehnica ridicării.
V.                 Fasonarea și finisarea bolului
1. Unelte folosite.
2. Întoarcerea bolului: prelucrarea bazei bolului.
3. Tehnici de decorare.
4. Despre glazurare şi ardere.
Atelierul va avea loc începând din octombrie 2011 şi durata primului modul se întinde de-a lungul a 5 şedinţe, de câte 3 ore fiecare. Preţul acestui modul este de 300 Ron, cu materialele incluse şi cu posibilitatea ca, la final, cursanţii să-şi poată păstra cele mai reuşite creaţii.
Pentru mai multe detalii, ne puteţi contacta la adresa de mail office@atreiacafea.ro sau telefonic – 0746107106.