Înṭelepciunea Tarotului de Marsilia ṣi fascinanta lume a simbolurilor (workshop formativ, perioada 19-24 aprilie)

GCPrin intermediul Tarotului, arhetipuri din vremuri îndepărtate te cheamă să le desluşeşti povestea plină de înţelepciune şi mister. Ele îţi vorbesc într-un limbaj enigamtic, dar totodată familiar sufletului tău – limbajul simbolic. Deşi nu pare să comunice prin căi obişnuite omului zilelor noastre, Tarotul se exprimă prin simboluri ce au locuit în inconştientul colectiv al omenirii din vremuri imemoriale. De aceea, arcanele sale, asemeni unor piese de puzzele, te vor ajuta să îţi înţelegi şi conturezi mai clar propria poveste. Fiecare arcană reprezintă o poartă de iniţiere, în pragul căreia te aşteaptă un maestru care te va ghida spre nevăzutul tine însuţi prin întrebările sale pline de sens. Da, ai înţeles bine, Tarotul, ca orice maestru adevărat, îţi oferă întrebările revelatoare, care te vor ghida către răspunsurile ce se află deja în tine însuţi. Cu blândeţe, precizie şi claritate, aceste întrebări îţi vor croi cărările către adâncul sufletului tău, oferindu-ţi cheile de aur spre visteria ce se află acolo. Vei avea ocazia să îţi aminteşti lucruri despre tine de mult uitate, pe care nu le-ai conştientizat poate niciodată. Îţi vei desluşi mai limpede misiunea personală, cât şi resursele de a o împlini, dar şi obstacolele interioare care te pot bloca.

Firul călăuzitor al acestui itinerariu spre Sinele tău va fi acela al unei metode contemporane ce îmbină într-un mod complex şi profund instrumentele psihologiei (mai precis ale psihanalizei şi ale psihoterapiei analitice jungiene) cu cele ale simbolisticii Tarotului, mitologiei şi numerologiei. Tarotul nu este folosit în cadrul acest metode în sens divinatoriu, neavând nimic în comun cu ghicirea viitorului, ci accentuând asupra responsabilităţii fiecăruia dintre noi de a-şi crea propriul viitor în mod conştient şi asumat.

Această metodă poartă numele de Referenţialul Arhetipurilor Personale şi este creată de către filosoful şi psihoterapeutul francez Georges Colleuil, care şi-a dedicat peste 30 de ani din viaţă elaborării şi rafinării acestui sistem de oglindire şi explorare a psihicului omenesc. Pasionat de ştiinţele sufletului, Georges Colleuil a fost dintotdeauna interesat de limbajul misterios al simbolurilor. A scris numeroase cărţi despre funcţiile terapeutice ale simbolurilor și a dezvoltat metode originale, precum Referenţialul Arhetipurilor Personale, Onomasophia (procedeu de decodare a numelor şi prenumelor) sau Mitograma (explorarea mitului personal), metode care au însoţit până la ora actuală mii de oameni în călătoria lor spre o mai bună cunoaștere de sine. Metoda sa, Referenţialul Arhetipurilor Personale, este practicată astăzi în lume de aproximativ 7000 de specialiști din țări precum Franța, Belgia, Elveția, Maroc, Spania, Italia sau Canada și își găsește locul în domeniul psihoterapiei, coachingului sau resurselor umane.

 • Cui se adresează această metodă?

Oricui este interesat să se cunoască mai bine şi să îşi întregească perspectiva asupra propriei identităţi dincolo de toate etichetele sociale pe care le-a primit de-a lungul timpului. Acestă metodă îţi va oferi o busolă care să te călăzească în mod lucid prin labirintul vieţii. Dincolo de capacitatea de a o oferi un instrument de analiză personală, Referenţialul Arhetipurilor Personale poate să consolideze bagajul de tehnici profesionale pentru persoanele care lucrează în domenii precum psihoterapia, dezvoltarea personală, coaching-ul sau resursele umane.

Referenţialul Arhetipurilor Personale este o metodă ce poate fi folosită ca instrument de explorare interioară atât de sine stătător, cât şi auxiliar în orice formă de psihoterapie, acurateţea sa fiind aceea a unei veritabile radiografii a sufletului omenesc. Aşa cum în formele clasice de psihoterapie sunt folosite diferite tipuri de teste proiective, la fel poate fi introdusă şi această metodă, care cuprinde în ansamblul de arhetipuri prezente în arcanele de Tarot o simbolistică extrem de amplă, de o impresionantă profunzime şi complexitate. Aceste arcane pot fi prezentate de către terapeut pacientului său într-un mod similar protocolului testetelor proiective de tip Rorschach. Modul de interpretare ţine cont în special de trăirea pe care o are pacientul faţa de imaginea respectivă şi de asocierile pe care le face prin proiecţie asupra ei, apoi se tine seama de casa din referenţial în care se află arcana respectivă şi de semnificaţiile arhetipale ale acesteia. Astfel, lucrul cu aceasta metodă înlesneşte considerabil travaliul de identificare a resurselor ce pot fi folosite în terapie pentru atingerea obiectivelor propuse. Totodată, Referenţialul Arhetipurilor Personale serveşte cu succes drept instrument de explorare a dificultăţilor cu care pacientul se confruntă, întrucât oferă pârghii valoroase spre indentificarea cauzelor ce stau la baza celor mai importante provocări ale sale, dar şi a soluţiilor pe care le poate dezvolta pentru depăşirea acestora. De asemenea, aceasta metoda terapeutică oferă perspective semnificative cu privire la  condiţionările şi interdicţiile inconştiente ale pacientului, fie că sursa acestora este de ordin moral, educaţional sau familial. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile imediate ale lucrului cu Referenţialul Arhetipurilor Personale, această metodă oferind o mult mai mare bogăţie de perspective care ajută la crearea unor reale „scurtături”, ce economisesc timp şi aduc un plus de claritate în direcţia atingerii obiectivelor terapeutice.

Dacă rezonezi cu informaţiile pe care ţi le-am oferit despre această metodă şi dacă simţi chemarea de a o explora şi aprofunda, pentru beneficiul tău şi al celor cu care lucrezi / interacţionezi, avem o veste bună: creatorul ei, Georges Colleuil, va veni în România în perioada 15-24 aprilie a reiniţia şi continua programul de formare în Referenţialul Arhetipurilor Personale, pe care l-a adus în ţară încă din 2012.

Programul de formare al stagiului din aprilie se va desfăşura astfel:

În Constanţa:

 • Modulul de începători, 16-17 aprilie, 10:00-18:00
  Inițiere în metoda Referențialul Arhetipurilor Personale
  Simbolistica arcanelor majore din Tarotul de Marsilia
  Aprofundarea caselor 1 – 13
  Cum calculăm și pregătim un Referențial
  Primele baze de interpretare

Taxa de participare este de 320 RON/zi

În Bucureşti:

 • Modulul de începători, 19-21 aprilie, 18:00-21:00
  Inițiere în metoda Referențialul Arhetipurilor Personale
  Simbolistica arcanelor majore din Tarotul de Marsilia
  Aprofundarea caselor 1 – 13
  Cum calculăm și pregătim un Referențial
  Primele baze de interpretare

Taxa de participare este de 160 RON/seara şi 450 RON pentru cine vine la toate cele 3 seri.

 • Pentru avansaţi (cei care au parcurs deja modulul de începători), programul va fi următorul:

Vineri, 22 aprilie, 10:00 – 18:00
Stelele in RAP- diferitele sensuri ale acestora in funcție de casa in care se află
Aprofundarea configurației “Cornul abundenței”
Găurile negre – recapitulare si modalități de rezolvare

Sâmbătă, 23 aprilie, 10:00 – 18:00
Brizurile in RAP
Recapitularea si aprofundarea Arcanei XIII – Conflictul de identitate, nevrozele si psihozele disociative
Studiu de caz despre copilul substitut
Exerciții de etalare

Duminică, 24 aprilie, 10:00 – 18:00
Arcanele minore si Arcana minoră de sinteză – studiul, analiza și decodarea casei 14 din RAP

Taxa de participare este de 320 RON/zi, iar pentru cine participa la toate cele 6 ateliere (cele 3 de seară şi cele 3 zile complete) există o reducere, astfel încât suma totală de plată ar fi de 1350 RON.

*Notă: Acest modul se adresează cursanților care au parcurs deja nivelele 1 și 2 în cadrul acestui stagiu sau în stagiile precedente.

Seminariile vor fi susținute de Georges Colleuil, creatorul metodei, în limba franceză. Vor fi interpretate în limba română de Claudia Savu, reprezentantă a metodei RAP în România.

La finalul acestei sesiuni, pentru persoanele interesate de o formare completă și obținerea diplomei de practician al metodei RAP, va fi stabilit un calendar cu datele în care se vor desfășura stagiile următoare.

Înscrierea la oricare dintre cele 3 grupe se face pe baza unui avans de 320 RON, urmată de trimiterea prin e-mail a dovezii plăţii.

Pentru înscrieri:
Corina Pirsean, telefon: 0724383653, e-mail: pirsean@yahoo.com

Monica Gaitanaru, telefon: 0746107106, e-mail: monica@psihologieanalitica.ro

Pentru detalii:
Claudia Savu, e-mail : claudia.savu@ymail.com

Roxana Apostoiu, e-mail: roxana_apostoiu@yahoo.com

 

Vă mulțumim și vă așteptăm cu drag!