Proiectul Poveste în dar merge mai departe

Proiectul “Poveste în dar” merge mai departe

picturi de povesteÎn primele 3 zile ale lui aprilie, evenimentul “Poveste în dar” a reuşit să transforme Clubul Ţăranului, din incinta Muzeului Ţăranului Român, din Bucureşti, într-un tărâm al poveştilor. Astfel, pajiştea din faţa Clubului s-a împânzit de şevalete cu picturi ce redau scene de poveste, lucrările recycleart vorbeau despre reinventarea poveştii unor obiecte scoase din uz, iar cursanţii de la atelierul de teatru au pus în scenă cu haz şi talc vechi poveşti din patrimoniul universal.

Vizitatorii s-au mai putut delecta şi cu lecturarea unora dintre cele mai frumoase poveşti scrise tot în cadrul atelierelor „Poveste în dar”, cu concerte spontane de flock, cu reveriile culese parcă dintr-o altă lume pe care le-a stârnit spectacolul lui Irinel Anghel, „Padurea înCÂNTată”, cât şi cu o splendidă expoziţie de fotografie realizată de cursanţii Şcolii de Poetică Fotografică „Francisc Mraz”. Vedete au fost, de asemenea, ouăle încondeiate şi felicitările pascale realizate de către cei mici cu ajutorul voluntarilor Şcolii vocaţionale „A treia cafea”.

Întrucât cele trei zile au fost animate de efervescenţă şi entuziasm, echipa Şcolii vocaţionale „A treia cafea” a decis să mai adauge încă un eveniment de strângere de fonduri în cadrul proiectului umanitar „Poveste în dar”.

Astfel, sâmbată, 10 aprilie 2010, la ora 18:00, va avea loc tot în cadrul Clubului Ţăranului, atelierul cu muzică şi vorbe „Povestea unui cântec”, care îi va avea ca invitaţi pe violonistul Alexandru Tomescu, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi al Filarmonicii Pitesti şi pe Angelo Mădălin Năstase, tânărul violonist in vârstă de numai opt ani, beneficiar al proiectului „Poveste în dar”.

Publicul va avea astfel ocazia să asculte povestea drumului către muzică pe care l-au avut de parcurs cei doi muzicieni până în momentul de faţă, dar şi câteva dintre partiturile cele mai dragi lor.

De asemenea, cei care nu au reşit să ajungă în perioada 1-3 aprilie la evenimentul „Poveste în dar” , vor putea viziona cu aceată ocazie şi expoziţiile de fotografie, pictură şi recycleart, ce vor fi reeditate cu acest prilej.

Cu această ocazie, sperăm să mai facem un pas important în efortul de strângere a fondurilor de care este nevoie pentru împlinirea visului lui Angelo, acela de a ajunge un mare violonist.

Vă aşteptăm alături de noi!

Proiectul umanitar „Poveste în dar” este susţinut de Programul Tineret în Acţiune şi de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Parteneri media: Port.ro, LumeBuna.ro, RadioLynx.ro, EurActiv.ro, 121.ro, toateblogurile.ro, Elevate, stiriONG.ro, OnlineStudent.ro, asls.ro, startUB.ro

Poveste în dar

afis foto micÎn perioada 1-3 aprilie, Şcoala Vocaţională “A treia cafea” organizează la Clubul Ţăranului Român, din Bucureşti, evenimentul “Poveste în dar”, susţinut de programul Tineret în Acţiune şi parte a campaniei de promovare a lecturii “În căutarea cititorilor celebri”, iniţiată de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Pe perioada celor trei zile vor avea loc spectacole, ateliere de creaţie, expoziţii cu vânzare de fotografie, arte plastice şi decoraţiuni recycleart. Toate fondurile obţinute în cadrul evenimentului vor fi donate pentru o cauză umanitară.

Proiectul “Poveste în dar” îşi propune promovarea poveştii unui copil care caută sprijin pentru a-şi împlini vocaţia, confruntându-se atât cu dificultăţi financiare, cât şi cu prejudecăţi sociale faţă de etnia din care face parte.

Miza proiectului este, în primă instanţă, una vocaţională, care îşi propune susţinerea solidarităţii şi promovează toleranţa între tineri, în special în vederea consolidării coeziunii sociale.

Evenimentul este precedat de un numar de ateliere de creaţie la care vor participa gratuit liceeni şi studenţi cu aptitudini pentru arte plastice, actorie, scriere de poveşti şi recycleart.

Rezultatele acestor ateliere – poveşti scrise, pictate, modelate sau puse în scenă – vor fi prezentate publicului în cadrul unui expoziţii cu vânzare, fondurile obţinute în urma acesteia vor fi direcţionate către tânărul violonist.

Programul evenimentului

Joi, 1 aprilie 2010:

Ora 14:00 – Deschiderea expoziţiilor si atelierelor de pictură si recycleart

Ora 17:00 – Lansarea de expoziţiei de fotografie de poveste

Ora 18:00 – Atelier interactiv despre poveşti, susţinut de Monica Daniela Găitănaru

Vineri, 2 aprilie 2010:

Ora 12:00 – Atelier de pictură susţinut de Georgiana Vlahbei

Ora 14:00 – Atelier de recycleart susţinut de Oana Popescu

Ora 16:00 – Atelier/spectacol de teatru susţinut de Francesca Maria Dogaru

Ora 19:00 – “Pădurea ÎnCÂNTată”, spectacol interactiv realizat de Irinel Anghel (publicul este rugat să aducă lanterne pentru a contribui fiecare cu partea sa de lumină în cadrul spectacolului)

Sâmbătă, 3 aprilie 2010:

Ora 12:00 – Povestea oului încondeiat: simboluri şi tradiţii pascale explicate copiilor

Ora 13:00 – Atelier de încondeiere de ouă pentru copii (fiecare participant este rugat să-şi aducă de acasă cateva ouşoare fierte pentru a le încondeia împreună)

Ora 14:00 – Atelier de felicitări pascale pictate, colorate sau decupate

Povestea din spatele povestii

02. copil“Aţi privit vreodată cu atenţie în adâncul ochilor unui copil? Acolo unde stă pitită inima lui? Acolo, în acel adânc intrând, poţi auzi şi râsul şi lacrima sa. Uneori, atunci când tristeţea este mai mare decât o poate duce, copilul încetează să te mai privească în ochi ca şi când nu ar vrea să te împovăreze cu ea şi pe tine.
Am aflat povestea lui Angelo din spusele tatălui şi am avut în faţă deodată un tablou al neputinţei adulţilor pe care acest mic înger îl îndulcise cu arcusul său fermecat, cu orele lungi petrecute în faţa partiturilor, a manualelor, a caietelor impecabile de teme, ca şi când mama sa ar fi fost acasă, şi chiar mai mult decât atunci când ea era. Am conştientizat atunci zbaterea sa de copil în dorinţa de a aduce fericirea în sufletul ei rănit, în familia lor separată de speranţa într-un trai mai bun”,
Adina Tulbure, învăţătoarea lui Angelo.

Despre Angelo

Angelo Mădălin Năstase este elev în clasa a II-a B la Colegiul Naţional de Arte Regina Maria din Constanţa. Studiază vioara de la 5 ani şi este pasionat de tot ceea ce înseamnă muzică.

Visul lui este să ajungă un mare violonist, însă în acest moment riscă să rămână în scurta vreme fără un acoperiş deasupra capului. Are vreo şansă să reuşească dacă învaţă în frig, fără să aibă ce mânca, ce îmbraca? Are vreo şansă chiar dacă studiază câte 3 ore pe zi? Chiar dacă promite mult?

Noi vrem să credem ca DA. Povestea lui merită un final fericit!

Împreună, putem aduce speranţa şi bucuria în viaţa lui Angelo.

Dacă vrei să ajuti la împlinirea visului lui, îi poţi face donaţii în contul :
Năstase Iulian, RO 40 BTRL 01401201U80606XX
Banca Transilvania, Bd. Mamaia 134, Constanţa

Mai multe detalii despre Angelo găsiţi pe blogul violonist.wordpress.com.

Descrierea atelierelor

fetita care aduce ploaia cu soareAtelierele de creaţie:
Atelier de scriere de poveşti, coordonat de Monica Daniela Găitănaru. În cadrul acestuia, tinerii participanţi vor interacţiona cu orizontul simbolic al povestilor. Vor invaţa să creeze poveşti unice, care vor fi expuse şi vândute în cadrul târgului “Poveste în dar”.
Atelierul de teatru, coordonat de Francesca Dogaru, urmăreşte apropierea participanţilor de arta teatrală din perspectiva punerii în scena a poveştilor.
Atelierul de arte plastice, coordonat de Georgiana Vlahbei, propune realizarea unor poveşti pictate şi modelate în lut. De asemenea, acestea vor fi comercializate în cadrul evenimetului.
Atelierul de recycleart, coordonat de Oana Popescu, prezintă într-o maniera creativă posibilitatea recuperării şi revlorificării unor obiecte degradate din punct de vedere funcţional. Obiectele supuse acestei reinvestiri de sens, vor fi la rândul lor vândute în cadrul expozitiei.