Week-end la Balcic

Pe 29-30 septembrie, va propunem o incursiune prin gradinile maiestuoase ce invaluie tandru „Cuibul linistit” al Reginei Maria. Daca vreti sa descoperim impreuna povestile castelului de la Balcic si sa savuram farmecul gradinilor scaldate in azurul Marii Negre, va invitam sa ne insotiti in aceasta calatorie de doua zile.

Pretul excursiei este de 280 de lei si include transportul cu autocarul, cazarea la un hotel din apropierea castelului (cu vedere la mare), mic dejun si excursie la Cap Kaliakra. 

Pentru detalii şi înscrieri, ne puteţi contacta pe adresa de e-mail office@atreiacafea.ro sau telefonic: 0746107106.

Cei care au avut privilegiul de a vizita Balcic-ul in vremea Reginei Maria povestesc despre fiorul pe care il simteau cand incepea sa se vada prima oara de dupa coama de argint a dealului ochiul albastru al marii si cum, coborand pe ulitile serpuite ce alunecau spre mare, incepeau sa rasara printre smochini casutele modeste si albe ale localnicilor. Nu mergeai mult si intalneai mergand ca prin vis, in toropeala amiezei de vara, cate un turc cu salvarii decolorati de atata soare, cu fes rosu si ochi migdalati, tragand dupa el un magarus de catifea, ce ticaia molcom pe piatra ulitei.

Balcic-ul din acea vreme avea o atmosfera inrudita cu cea din “1001 de nopti” – colorata si misterioasa, scaldata in valurile marii, ce par sa aduca pe inserate povesti din alte zari. Mai exista si latura boema a Balcic-ului, artistii fiind niste obisnuiti ai locului care isi exercitau, sub vraja acelui taram fascinant, maiestria artei lor.

Dar mai presus de toate chipurile si glasurile pe care acest loc le evoca, este portretul reginei Maria. Pentru ea, se pare ca oamenii acelui timp, si nu numai ei, aveau un adevarat cult. Ea aducea un plus de lumina si de frumusete oricarui loc prin care pasea, ea era sufletul Balcic-ului, iar Balcic-ul era sufletul ei! Asta o spun si astazi povestile castelului, gradinile suspendate, crinii ei dragi, cascadele si fantanile rafinate cu forme simbolice. Acela era locul in care isi dorea ca trupul ei sa-si doarma somnul de veci si ,cu siguranta, acolo spiritul ei va locui etern.
Nu exista coltisor sau alee din preajma castelului care sa nu aiba un nume sau o poveste – cum ar fi: Aleea Vinului, Aleea Secolelor, Fantana de Argint, Templul Apei, Puntea Suspinelor (pe care daca iti pui o dorinta si o treci o treci cu ochii inchisi, se spune ca dorinta se va implini), capela Stella Maris, Izvorul Sfant, Aleea Valului Albastru, Gradina Labirint, etc.

Castelul, numit si “Cuibul Linistit” (“Quiet Nest” sau “Tenha Juvah” in limba turca) este de fapt o vila cu pereti albi si acoperisuri de tigla rosie strajuite de un minaret. Este construit de-a lungul a trei terase si combina elemente ale stilului maur si ale stilului mediteraneean cu cel al caselor bulgaresti. Este foarte aproape de mare, fiind despartit de aceasta doar de faleza.

Pe terasa din apropierea “Cuibului Linistit” se alfa tronul ei din marmura alba cu nervuri rosiatice, atent slefuita si cu doua capete de lei detaliat sculptate pe bratele sale. De aici se vede marea in toata splendoarea ei.

Gradina, care invaluie mladios castelul insorit, este cu adevarat impresionanta. Regina si-a revarsat asupra ei intregul refinament, gustul pentru arta, dragostea pentru flori – cultivand aici specii din cele mai rare, aduse din tinuturi indepartate si ingrijite cu multa daruire. Exista o zona care imita celebrul labirint cretan, unde materiale de constructie au fost aduse chiar din Insula Creta. O alta zona a parcului foarte frumoasa este Gradina lui Allah, cu alei pavate cu piatra adusa din Maroc.
Parcul a fost transformat in timp intr-o adevarat gradina botanica. Acum contine peste 3.000 de specii de plante, unele dintre ele rare, precum si o colectie de aproximativ 250 de cactusi, una dintre cele mai importante din Europa. In 1955, gradina a intrat sub tutela Universitatii din Sofia, pentru studiul botanicii.