Excursie la “Templul ursitelor”

Pentru ca v-am obisnuit sa descoperim impreuna farmecul unor locuri aparte si destul de putin cunoscute, va propun de data aceasta,  sa exploram misterele unuia dintre cele mai fascinante lacasuri de cult de pe meleagurile noastre – „Templul Ursitelor”. Calatoria spre acest loc invaluit in legenda, va avea loc pe data de 23 septembrie 2012.

În timpul calatoriei, va propunem ca teme de discutie si meditatie chestiunea ursitei si a ursitoarelor in mitologia romaneasca si nu numai; analiza simbolica a spiralei ce urca spre cer (simbol incrustat in turla subterana a templului); relatia dintre izolare, initiere si eliberare/iluminare in diferite mituri si traditii religioase. Daca sunteti interesati sa ne insotiti intr-o astfel de calatorie initiatica, va supunem atentiei cateva informatii legate de legendele ce invaluie acest spatiu enigmatic.“Templul Ursitelor”: se afla sub Dealul Plesu, din apropierea satului Sinca Veche din 
judetul Brasov. De cum ajungi aici, oboseala piere ca prin farmec sau, din contra, te apuca un somn caruia cu greu ii rezisti. Se zice ca cine doarme macar si cateva minute in templu sau in apropierea lui capata forte noi si devine mai puternic. Grota, scobita in poalele dealului, impresioneaza ochiul prin forma ei stranie. Turnul interior, pe unde intra lumina zilei, este inalt de 10 metri si seamana cu o turla fara acoperis. Localnicii spun ca pe acolo coboara… energiile si ca dedesubt, in pamant, ar exista un tunel de comunicare pana la Cetatea Rasnovului.Batranii satului mai spun ca pana si iarba din jurul, Templului Ursitelor” face minuni. Vacile care pasc aici dau lapte mai mult si mai gustos decat celalalte. Daca vreun localnic sufera de vreo boala, da fuga pana la templu, unde aprinde o lumanare, bea apa din izvorul situat in apropiere si se odihneste cateva clipe. Orice durere dispare.
In vechime, grota Ursitelor a fost transformata in loc de refugiu si rugaciune pentru calugarii ardeleni haituiti de Maria Tereza si obligati sa treaca la catolicism. Tot aici, tinerii din zona arunca din varful dealului o roata, careia ii dau foc, avand credinta ca astfel isi vor afla ursita si se vor casatori pana la sfarsitul anului. Traditia se respecta de Sf. Gheorghe, la Lasata Secului, inainte de Pasti si Schimbarea la Fata.La Sinca Veche se vine pentru legendele si misterul lacasului de cult sapat in piatra.
Acestui lacas i s-a dus vestea de “Templul Ursitelor”, “Manastirea Sapata in Piatra” sau “Templul de la Sinca Veche”, loc de reculegere, de implinire a dorintelor bune, dar si de oaresce fenomene paranormale.Localitatea in sine se afla in centrul tarii, la 50 de km de Brasov, 25 km de Fagaras, 30 km nord de Zarnesti, intre Cocoasa Persanilor la nord, podul peste paraul Bungetu la vest, iar limita estica e data de dealul Persanilor.
Dat fiind faptul ca Sinca a fost o localitate la granita intre Romania si ImperiulHabsburgic, aceasta a avut o istorie mai napastuita, influentata de comunitatile care s-au perindat in timp pe aici. Manastirea rupestra nu a putut fi datata cu precizie, versiunea mai des intalnita accepta ca an al aparitiei 1742, moment cand bisericile ortodoxe sunt interzise. Sunt pareri care spun ca manastirea exista de cateva mii de ani, avand origini dacice sau chiar mai inaintate.Templul Ursitelor are cateva inscriptii ca Steaua lui David, cu semnul Yin-Yang incoporat. Preotul de la Sinca Veche
spune ca aceste insemne nu au mai mult de cateva decenii, dar ca atunci cand a intrat in slujba aici (acum mai bine de 30 de ani) aceste simboluri existau deja.
Biserica este perfect izolata si ascunsa pentru cei din exterior, legatura cu lumea de afara realizandu-se doar printr-un horn conic de vreo 10 m lungime, prin care patrunde lumina si care favorizeaza concentrarea. Majoritatea vizitatorilor raman cu fascinatia cerului de azur sau al celui instelat, al luminii difuze care te afunda in meditatii.In 1789 pastorul reformat din Fagaras scria despre manastire: “Manastirea este taiata in intregime in piatra de cariera si
deci nu are acoperis. Este sapata cu pricepere, cu o munca uriasa, demna de mirare. Ferestrele sunt taiate lateral, atat de inguste incat calugarii cand slujesc se plimba cu cartile dupa razele soarelui”.Controversele asupra lacasului sunt legate nu numai de imposibilitatea datarii si a stabilirii originilor sale, a autorilor insemnelor de pe pereti, ci si de arhitectura. Biserica are doua altare, ceea ce ii face pe multi sa sustina ca nu are o origine crestina. Altii sunt de parere ca in timp peretii s-au surpat si au fost unite cele doua biserici, care au existat atunci cand comunitatea de monahi si-a marit numarul. Fenomenele paranormale ce au loc, viziunile si visele premonitorii sunt dublate de aparitia pe pelicula fotografica a unor sfere albe, invizibile in momentul fotografierii.Manastirea sapata in stanca are astazi un aspect mai trist si asta datorita “stradaniei” vizitatorilor de a scrijeli peretii si de a lasa urma trecerii lor pe acolo prin mult gunoi. Tot vizitatorii s-au ocupat si de modificarea configuratiei, largind deschiderile si ferestrele.Detaliile legate de istoria si legendele Templului Ursitelor sunt culese de pe site-ul www.2012en.ro, caruia ii multumim pe aceasta cale pentru redarea atat de amanuntita a acestora.Excursia de o zi la „Templul Ursitelor” va avea loc pe 23 septembrie 2012.Preţul excursiei este de 130 de lei.

Traseul va fi următorul: Bucureşti, Ploieşti, Valea Prahovei, Pârâul Rece, Râşnov, Şinca Veche, Rucăr-Bran, Săcele, Cheia, Vălenii de Munte, Ploieşti, Bucureşti.

Data limita de inscrieri este 19 septembrie.

Pentru detalii si inscrieri, ne puteti contacta pe adresa de e-mail office@atreiacafea.ro sau telefonic: 0746107106.