Te invit să descoperi Referențialul Arhetipurilor Personale

Această metodă nu are nimic în comun cu tehnicile divinatorii asociate în mod curent cu jocul de Tarot, întrucât scopul său nu este acela de ghicire a viitorului, ci de a ne îndruma spre o cunoaștere de sine cât mai relevantă, în vederea construirii poveștii personale într-un mod conștient, asumat și liber de orice condiționări sau blocaje prealabile.

Conceptul de arhetip folosit în denumirea acestei metode este împrumutat din terminologia psihologiei analitice și utilizat pentru prima dată de întemeietorul acesteia, Carl Gustav Jung. Acesta definește arhetipurile drept modele de energii esențiale și originare (arche = început, vechi, originar și typos = tip, model, formă) prezente în fiecare dintre noi la nivel inconștient și care determină anumite tipare comportamentale ce țin de identitatea umană profundă. Avem nevoie de înțelegerea și accesarea acestor energii arhetipale pentru a ne putea întregi ca ființe umane și pentru a descoperi sensul nostru personal. Cu ajutorul acestui sens putem începe să ne conturăm mitul personal și să devenim eroii principali în propria poveste. Când ființa noastră rămâne un mister pentru noi înșine e ca și cum povestea s-ar scrie din exterior, fără să ne aparțină, iar noi am fi simple personaje, nicidecum eroi. Pentru a evita acest pericol avem nevoie de ghidaj.

Arhetipurile prezente în fiecare arcană din Tarot sunt călăuze prețioase pe acest drum, dacă reușim să răspundem la întrebările pe care ni le adresează fiecăruia dintre noi în parte. Fiecare arcană poate fi privită ca o treaptă de inițiere. Pe măsură ce înțelegem taina fiecăreia dintre ele, evoluția noastră avansează cu încă un pas.

Referențialul Arhetipurilor Personale reinterpretează simbolic arhetipurile ilustrate în arcanele Tarotului de Marsilia cu ajutorul instrumentelor specifice psihologiei și le convertește într-o metodă temeinică de explorare a sufletului uman. Metoda RAP poate fi folosită ca instrument al explorării de sine atât separat, cât și auxiliar, în orice formă de terapie sau consiliere, acuratețea sa fiind aceea a unei veritabile radiografii a sufletului omenesc. Pornind de la un calcul specific ce are la bază data de naștere a fiecărei persoane, metoda RAP ne ghidează spre o înțelegere profundă și complexă a diferitelor aspecte ale vieții și a structurii interioare specifice fiecăruia dintre noi în mod unic.

Modul de lucru cu metoda RAP are la bază un dublu travaliu analitic: pe de o parte, practicianul RAP are rolul de a-și ghida clientul cu ajutorul cunoștințelor sale în domeniul simbolic și în structura Referențialului spre o amplă descoperire de sine, pe de altă parte, o importanță extrem de relevantă o are trăirea beneficiarului acestei explorări față de imaginea arcanelor din Tarot specifice Referențialului său și de asocierile pe care le face prin proiecție asupra acestora cu aspecte din propria sa viață. Astfel, ca în orice metodă de lucru cu tehnici proiective (ex. Testul Rorschach), Referențialul Arhetipurilor Personale înlesnește considerabil travaliul de identificare a resurselor ce pot fi folosite pentru atingerea obiectivelor propuse în călătoria către SINE.

Totodată, RAP-ul servește cu succes drept instrument de explorare a dificultăților cu care fiecare dintre noi se confruntă, oferind pârghii valoroase spre identificarea cauzelor ce stau la baza celor mai importante provocări ale noastre. Această metodă de dezvoltare personală și autocunoaștere oferă perspective semnificative cu privire la condiționările și interdicțiile noastre inconștiente, fie că sursa acestora este de ordin moral, educațional sau familial.
Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile imediate ale lucrului cu metoda RAP, ea oferind o mare bogăție de perspective care ajută la crearea unor reale „scurtături”, ce economisesc timp și aduc un plus de claritate în direcția atingerii obiectivelor dezvoltării personale.

Referențialul Arhetipurilor Personale este o metodă analiză personală și sondare a inconștientului elaborată și rafinată de peste 30 de ani de către autorul ei, Georges Colleuil – psihoterapeut, filozof, cercetător și scriitor francez de renume internațional.

Pasionat de științele sufletului, Georges Colleuil a scris numeroase cărți despre funcțiile terapeutice ale simbolurilor și a dezvoltat idei originale, precum “Référentiel de Naissance” (Referențialul Arhetipurilor Personale), “Onomasofia” (procedeu de decodare a simbolisitcii numelor și prenumelor) sau “Mitograma” (metodă de explorare și consolidare a mitului personal). Firul roșu care unește metodele pe care le-a dezvoltat Georges Colleuil, constă în faptul că a reușit de fiecare dată să convertească fundamentele unor cunoașteri străvechi în instrumente de explorare și dezvoltare personală puse în slujba oamenilor de azi. La ora actuală, această metodă este practicată cu succes de mii de specialiști din țări precum Franța, Belgia, Elveția, Maroc, Spania, Italia, Canada si, mai nou, România, găsindu-și locul în domenii psihoterapia, consilierea psihologică, coaching-ul și resursele umane.

Această metodă de explorare a sufletului omenesc oferă o oglindă fascinantă de autocunoaștere prin intermediul arcanelor din Tarot și un nou prilej de aprofundare a necunoscutului din noi care se vrea a fi adus la lumină: potențialități, resurse, umbre, blocaje, ezitări, chemări, amprente ancestrale, binecuvântări, călăuziri, speranță. Povestea pe care o spune Tarotul este însăși povestea călătoriei sufletului omenesc aflat pe calea inițierii mai întâi în plan lumesc, apoi în plan psihologic și spiritual. Povestea Nebunului plecat în căutarea propriului sens traversează toate etapele specifice călătoriei eroului, așa cum ne este ea înfățișată încă din vremea celor mai vechi mituri.

Referențialul Arhetipurilor Personale este o metodă care ne reconectează al limbajul simbolurilor și arhetipurilor ce locuiesc în sufletul uman din vremuri imemoriale. Fiecare arcană din Tarot reprezintă o poartă de inițiere, în pragul căreia ne așteaptă un maestru care ne ghidează spre nevăzutul din noi înșine prin întrebările sale pline de sens. Cu blândețe, precizie și claritate, aceste întrebări își croiesc cărări către adâncul sufletului nostru. Ne oferă astfel ocazia să ne amintim lucruri despre noi de mult uitate sau pe care nu le-am conștientizat poate niciodată.

Beneficiile formării în această metodă:

 • obții un instrument valoros de autoexplorare și dezvoltare personală
 • îți conștientizezi mai profund misiunea pe care o ai în viață
 • îți descoperi resursele și provocările
 • afli care este amprenta transgenerațională cu care ai venit pe lume
 • îți identifici mai ușor lecțiile pe care le ai de învățat
 • înțelegi mai clar miza, beneficiile și căile de vindecare ale fiecărei relații din viața ta
 • înveți cum să oferi călăuzire și altor călători aflați pe drumul descoperii Sinelui lor
 • descoperi tehnici creative de a facilita deblocarea unor aspecte dificile cu care te confrunți atât tu însuți, cât și viitorii tăi clienți
 • descoperi noi căi de înțelegere și vindecare a arborelui genealogic
 • obții instrumente clare și eficiente în explorarea și optimizarea relațiilor de cuplu, alianță și orice formă de parteneriat, inclusiv pe zona profesională și organizațională care poate implica grupuri mai mari de oameni
 • înveți să lucrezi în mod simbolic cu elemente de heraldică extrem de necesare în construirea de sigle, logo-uri sau blazoane atât personale, familiale, cât și instituționale pentru o activare mai coerentă a funcționalității optime a beneficiarului în cauză
 • la finalul formării primești o diplomă de practician în metoda Referențialul Arhetipurilor Personale recunoscută internațional.

Înscrie-te aici dacă vrei să afli când are loc următoarea formare în Referențialul Arhetipurilor Personale

Dacă îți dorești o ședință de consultanță (tip coaching) folosind această metodă programează-te AICI ».

Iată ce spun foștii cursanți despre experiența lor cu această metodă

“Când viața te ia prin surprindere, fără sa te întrebe dacă dorești sau nu o schimbare, cand o persoană dragă alege sa te rănească sau cine stie cum viața te pune în genunchi, la momentul oportun apare învățătorul, mentorul, îngerul păzitor. Așa a fost pentru mine Monica, precum înțeleptul Heremit (Arcanul cu numarul 9 al cărților de Tarot), cu felinarul său în mână luminându-mi calea și cu înțelepciunea sa purtându-mă prin cele mai întunecate cotloane ale subconștientului pentru a aduce la suprafață, sufletul meu rănit spre a-l vindeca cu multă blândețe! Astfel, am parcurs alături de Monica, Inițierea în Referențialul Arhietipurilor Personale, un curs de dezvoltare personală, printr-o metodă inedită de lucru cu simbolistica Arcanelor Tarotului de Marsillia, ce m-a ajutat să mă regăsesc și să mă redescopăr, să identific anumite tipare repetitive din viața mea ce imi aduceau suferință și să înțeleg lecțiile pe care viața mi le-a dăruit.

Vă invit așadar, să o cunoașteți pe Monica și să o lăsați cu încredere să vă îndrume spre cunoaștere!” -Liliana Cristina Popescu, 46 ani.

“Am ajuns să o cunosc pe Monica fiind curioasă să descopăr metoda Referențialul Arhetipurilor Personale și participând prima dată la curs la începutul anului 2017. Încă de la primul curs am fost impresionată de capacitatea ei foarte puternică de a transmite informații, precum și de capacitatea de a facilita cursantul să se deschidă emoțional și să își exprime emoțiile.

O ședință de terapie cu psihoterapeut Monica Daniela Găitănaru pentru mine începe din momentul în care îmi fac programarea. Se întâmplă să se ordoneze și să se deslușească frământări interioare care au stat amorțite ani de zile, astfel încât, când ajung la ședință, de cele mai multe ori povestesc cu bucurie ce am mai conștientizat și ce am mai trăit.

Am recomandat-o și o voi recomanda în continuare atât prin viu grai cât și prin felul în care viața mea și calitatea vieții mele s-au îmbunătățit magic ca urmare a cursurilor, atelierelor și ședințelor de terapie trăite împreună cu magica și înzestrata Monica Daniela Gaitanaru.”  -Ioana Temeliescu, 46 de ani

 

“Dacă nu am vorbi despre o formă de cunoaștere, probabil că aș fi vorbit în culori. În multe culori deși, cu siguranță, nu aș folosi zilele verii drept cuvinte ci mai degrabă ale primăverii, chiar ale toamnei și chiar ale iernii. Monica este în plină ascensiune în toate direcțiile cunoscute și este minunat că una dintre aceste direcții este aceea de a împărtăși, din cunoașterea acumulată, acelora dornici să o primească și apți să o înțeleagă.

Cred că cei mai buni profesori sunt aceia care știu și recunosc că ei înșiși mai au multe de aflat, iar ea este unul dintre aceștia. În zilele acelea vorbim în culori vii și intense, în zilele în care Monica formator, este elev deopotrivă cu cel neinițiat, ascultând și descifrând misterele, aceleași mistere, dar de la alt nivel și sub alt gen de inspirație, cu siguranță.

Îmi place când descopăr că oamenii sunt mult mai frumoși când sunt ei înșiși, decât atunci când poartă măști oricât de grozave ar fi ele. Înțelepciunea și frumusețea interioară nu numai că nu țin de măști, dar ele au darul de a fi perene. Ele nu numai că nu sunt afectate negativ de timp sau uzură sau situații, ci dimpotrivă, se fac observate și strălucesc și atrag din ce în ce mai mult, fără nici un efort, oameni de lumină. Frumusețea trece în alte dimensiuni, care „împlinesc”și purtătorul ei și privitorul, deopotrivă. Această frumusețe o recomandă ca formator al Referențialului Arhetipurilor Personale.  Pentru că fiecare dintre noi, trebuie să se recompună, să își conștientizeze „suflul” și să își regăsească frumusețea aceea divină pe care însuși Creatorul ne-a lăsat-o înscrisă în matrice.

Deși numele ei , Monica Daniela Găitănaru, curge asemeni unui râu liniștit și clar, îndemnându-te parcă să te apleci asupra lui și să îl admiri, am ales ca o metaforă pentru ceea ce aș fi vrut să exprim în cuvinte și nu am reușit, două imagini : acest albastru al mării pentru că în el se oglindește cerul și tot în el se ascund adâncurile cu tot ce înseamnă ele, și această fotografie alb negru pentru că toate s-au făcut după ce s-a făcut întăi lumină. Cred că cel mai bine ascuns adevăr este acela care iți este mereu în ochi. Și viața și cunoașterea este o invitație la evoluție și ce sens mai potrivit are evoluția decât acela al transformării și al ascensiunii continue?

Alb -negru și multe nuanțe de gri este unul dintre planurile pe care poți călători în siguranță alături de Monica Daniela Gaitanaru.

Un plan al ieșirii din întuneric cu traiectoria înspre lumină.

Cred că intuiția legăturilor subtile dintre oameni și lucruri și fapte și cuvinte și vise, dublate de slujirea cunoașterii (sub diverse aspecte de instruire și aprofundare), întregită de bucuria împărtășirii acestor daruri, în scopul împlinirii armoniei divine, și recunoașterea ei, ca singurul formator al Referențialului Arhetipurilor Personale calificat pentru ciclul 1 și 2 , fac din Monica Daniela Găitănaru un veritabil Magister Ludi în România.”  -Claudia T.

 

“Despre RAP am auzit de la colega mea de serviciu. Mi-a explicat ce este, dar mie mi-a rămas în cap că este ceva cu Tarot. De mult vroiam să învăț asta, să-l aprofundez – îmi spun eu. Cu proxima ocazie mă înscriu la curs și, ce să vezi , surpriză – nu era despre ghicit. Norocul meu în viață, uneori și ghinion, dar mai rar, este că sunt curioasă. Asta m-a făcut să rămân la curs și să urmez și alte module și ateliere. M-a cucerit. RAP-ul este o conversație cu tine, cu sufletul tău. Iți aduce înțelegere și vindecare. Fiecare arcană, prin imaginea ei simbolică iți transmite mesajul de care ai nevoie. Nu trebuie decât să fii blând cu tine și să accepți mesajul sau tipul de lucru cu tine. Este un altfel de mod de cercetare a sinelui, a surselor tuturor suferințelor sau greșelilor, este un mod de autovindecare.

Principalul curs – cel de introducere în taina RAP-ului, l-am făcut cu Georges Colleuil. O minune de om. Apoi atelierele le-am făcut cu Monica Găitănaru. Altă minune de om. Cred că această metodă are o forță magnetică de a aduna oameni minunați. La ateliere, Monica ne-a ghidat, cu multă blândețe și bucurie, cum să înțelegem mai bine arcanele, cum să vorbim cu ele și cum să primim răspuns. Chiar și pentru arcanele, care la prima vedere te îngrozesc (ex. Nenumita) am primit, cu mult tact și dăruire pentru această metodă, explicațiile în așa mod încât m-a făcut să înțeleg și să accept că acea arcana trebuia să fie acolo pentru a înțelege, repara sau a evolua, pentru a depăși blocajele și a lăsa loc liber energiilor curate. În Referențialul meu am de mai multe ori Ermitul, care este despre știința avansată pe care o poți atinge prin conștientizare, despre mentorat sau despre a-ți căuta un mentor. Cred că am găsit – RAP-ul și pe Monica Găitănaru pe care o recomand. Iubește ce face, dăruiește cu suflet tot ceea ce știe și ajută, cu blândețe, la înțelegerea tuturor restricțiilor. Mulțumesc, Georges. Mulțumesc, Monica.”  -Cristina L.

 

“Am cunoscut-o pe Monica pe parcursul formării în RAP – o cunoaștere treptată, subtilă, la nivel de sine. În timp, am reușit să comunic, să mă deschid la un nivel profund și să simt discret femininul arhetipal și, mai ales, să încep vindecarea. Toate astea nu ar fi fost posibile fară Referențialul Arhetipurilor Personale tâlcuit pe îndelete de un povestitor autentic așa cum e Monica.

De ce aș recomanda-o? Pentru că are delicatețea unei flori – te lasă să înflorești când e timpul tău, iți dă libertatea de a ființa în cel mai deschis mod cu putință, sub cerul liber…

Deși te transformă profund, tu simți doar bucuria de a trăi autentic după întâlnirile cu ea.” -Madalina A.

 

“Prin intermediul formării în Referențialul Arhetipurilor Personale, Monica, mi-ai deschis porțile unei lumi magice, în care mitul, simbolul și ritualul își găsesc locul în fiecare experiență de viață, dându-i sensuri noi, transformatoare, vindecătoare. Mi-ai făcut cunoștință cu eroii acestei lumi cu grație, naturalețe și blândețe. Iți mulțumesc!”  -Roxana V.

 

“1.Experiența avută în timpul formării RAP

Fiecare seminar alături de Monica presupune să trăiești o poveste, un basm, să pășești într-un univers mitic, fantastic în care simți că tu însuți ești eroul pozitiv, înzestrat cu toate talentele și abilitățile, gata să depășești numeroasele probe și obstacole pentru ca binele tău suprem și adevărul sinelui tău să triumfe.

În aceasta călătorie inițiatică, ești ghidat de Monica cu blândețe și înțelepciune către profunzimile ființei tale interioare, către întunericul subconștientului tău, acolo unde nu îndrăzneai nici macar să iți arunci o privire. Cu măiestrie și persuasiune, folosind cuvinte atent alese, rostite suav, aproape hipnotic, ești îndrumat cu tact și gingășie să iți înfrunți fricile, anxietățile, să iți integrezi umbra și în final să reușești să te conectezi la propria divinitate. În timpul seminariilor te simți întotdeauna înălțat spiritual, te simți inspirat și provocat în același timp să iți trezești demonii adormiți din străfundul ființei tale.

În mod firesc seminarul se sfârșește, dar acesta continuă pe alte planuri, învățătura are un ecou mult mai profund în lumea subconștientului, în universul oniric al nopților care urmează. Pare că povestea nu s-a sfârșit până nu ai înțeles lecția, mesajul, sau nu ai învățat din greșelile trecutului. Astfel te întorci cu entuziasm la un nou seminar, nerăbdător să împărtășești cu Monica trăirea unică și irepetabilă, experiența revalatoare, aspectele vieții neexplorate până atunci și care acum își dezvăluie misterul.

În tot acest demers inițiatic, Monica te îndrumă și veghează cu delicatețe să te predai înțelepciunii tale interioare, să pășești în conștiința ta cea mai adâncă.

2.Cele mai relevante beneficii ale formării RAP

Nevoia de cunoaștere și adevăr m-a determinat să urmez formarea RAP. Chiar dacă am bătătorit și alte căi de autocunoaștere, experiența RAP a fost revelatoare cu efecte profunde ce mi-au schimbat viziunea asupra personalității omului și comportamentului acestuia.

O asemenea învățătură te provoacă să treci prin experiențe pe care pretinzi că le cunoști. Este răscolitoare și poate crea un anume disconfort când te vezi așa cum ești, când te confrunți cu negarea și simularea, cu părerile prea bune despre propria ta ființă. Ea te ajută să discriminezi între iluzie și realitate și să reușești să te conectezi cu sufletul tău, să iți vezi propria ta identitate interioară, să trăiești efectiv în conștiința identității infinite.

Formarea RAP te ajută să te confrunți cu ceea ce te împiedică să avansezi și să evoluezi pe calea cunoașterii de sine. Devii astfel pe deplin conștient de propriile limite, interdicții autoimpuse sau impuse de către alții chiar de la o vârstă fragedă sau poate chiar transgenerațional.

O formare RAP te învață să te însuflețești pe tine însuți și pe cei din jur. Dobândești putere și forță să-i ridici sufletește pe cei din jur, să îi îndrumi pe oameni spre ceea ce este mai bun pentru ei, să aduci lumină și speranță acolo unde oamenii au renunțat demult să o mai vadă sau să mai creadă.

3.Principalul argument pentru a te recomanda

Monica are abilitatea de a împărtăși și comunica cu alții o învățătură temeinic însușită, integrată mental și sufletește, pe parcursul multor ani.

Învățătura ei este reală și susținută de propriile experiențe trăite.Ea este o personificare a ceea ce predă, un profesor prin exemplu.

Munca ei înseamnă pasiune, vocație, empatie și mai ales energie, timp și suflet, toate dăruite cu generozitate.

A învață alături de Monica înseamnă să realizezi că ai o imaginație și o creativitatea debordantă, să trăiești experiențe unice, să faci parte din poveste, să trăiești asemenea personajelor mitologice. Ea te ajută să capeți încredere în calitățile și talentele tale, să le expui neîngrădit,să fii tu însuți, autentic în gândire și manifestare.

Cu Monica descoperi plăcerea învățatului, frumusețea jocurilor, te simți motivat, constructiv, și dobândești o atitudine pozitivă și optimistă.

Iți înfrunți fricile, timiditatea pentru că ai pentru prima dată posibilitatea să te exprimi liber și neîngrădit, așa cum nu ai avut niciodată curajul și prilejul să o faci.

La seminariile cu Monica ai șansa să lucrezi în echipă, să iți descoperi calitățile de coechipier și mai ales să iți faci prieteni noi și remarcabili.

Un adevărat dascăl, este o încântare să fii în preajma Monicăi , să îi sorbi cu nesaț fiecare cuvânt, fiecare vers, pentru că această învățătură RAP, în final este o poveste fară sfârșit despre tine, despre mine, despre noi toți.” -Nelu V.

 

“M-am întrebat mereu dacă există coincidențe și sunt din ce în ce mai convinsă că nu, ci doar o serie de sincronicități, așa cum spune și Chopra …

Am ajuns la Monica imediat după ce terminasem școala de Coaching. În timpul studiului, îndrumătoarea noastră ne spunea mereu că pentru a fi capabili să fim coachi de succes trebuie să ne punem viața în ordine. Făcusem și înainte sesiuni de terapie, însă nu pe o perioadă atât de îndelungată. Am ales-o pe ea după o scurtă trecere în revistă a terapeuților pe site-ul arpa. Și sunt sigură că am luat cea mai bună decizie! Mi-au plăcut căldura Monicăi, felul în care zâmbește și asigură întotdeauna un spațiu sigur pentru mine și felul în care nu îmi raspunde la întrebări, ci mă face să mi le pun singură, în alte moduri, astfel încât să-mi dau singură răspunsuri.

Mi s-au potrivit foarte bine metodele alese de ea și în special flexibilitatea și promptitudinea ei.

În primele sesiuni nu consideram că am neapărat nevoie de terapie, ulterior mi-am dat seama cât de mult m-am schimbat datorită ei. Și cum atât de multe arii din viața mea s-au schimbat, în special în ceea ce privește relațiile cu cei apropiați. Și cu toate că nu intenționam să ajung în școala RAP, am tot dezbătut dacă să vin la curs sau nu, până la urmă am decis să o fac și nu am regretat nicio secundă!

În timpul pregătirii  RAP sorbeam fiecare cuvânt și fiecare explicație, îmi amintesc că de multe ori mă întrebam cum poate vorbi atât de mult despre un singur aspect? Și în plus de unde atâtea lucruri la care nu m-aș fi gândit nicicând? Formarea RAP a fost pentru mine ca un examen final la mijloc de viață, ca și cum toate experiențele neexplicate și de neînțeles au prins dintr-o dată contur. Și totul s-a legat în mod miraculos, o revelație după alta și tot așa, ca și cum aș creste ca o ceapă. Și acum, imediat când îmi vine o întrebare încerc să dau sens răspunsului din perspectiva RAP. Pornind de la trăire, întotdeauna, așa cum ne-a învățat Georges. Mai mult, toate cifrele au prins înțelesuri, fiecare dată anume, fiecare oră, orice îmi trece în cale ca și cum aceste arhetipuri fantastice sunt dintotdeauna aici. Îmi rămâne doar să le adresez o întrebare. Și să îmi ascut auzul și să îmi deschid inima.  Iar plusul de valoare a fost adus de lucrarea finală, cea mai frumoasă încununare a studiului intens pe care l-am depus de-a lungul școlii. Scrisul a fost mereu terapeutic pentru mine, dar acesta, în special, a fost de-a dreptul miraculos.

 

Daca ar fi să mă întâlnesc cu cineva care și-ar dori să devină formator RAP, cu toate că nu fac de obicei recomandări, i-aș sugera să vorbească cu fiecare dintre formatori și să aleagă așa cum îi spune sufletul. Aș fi considerată, desigur, subiectivă, tot ce spun este că alegerile vin singure.”  -Oana G

 

“Pe scurt, experiența formării în Referențialul Arhetipurilor Personale alături de Monica mi-a schimbat viața, într-un mod extraordinar. A fost cadrul în care a putut ieși la suprafață o parte din mine, extrem de autentică și înfricoșată să se arate.

Formarea RAP m-a apropiat de mine, am devenit mai conștientă de darurile și provocările mele, am căpătat mai multe claritate, direcție și intenționalitate pentru felul în care îmi trăiesc viața. M-am imersat într-o lume simbolică, metaforică, arhetipală, chiar magică și am învățat o mulțime de lucruri noi. Am descoperit pasiuni și curiozități pe care le-am tot urmat de atunci. Am început o nouă facultate, cea de psihologie, din dorința de a urma calea de teraput și de a aprofunda lucrurile învățate. Mi-am găsit tribul, nu m-am mai simțit ciudată și diferită, am simțit că aparțin.  Am descoperit că sensibilitatea mea, darurile mele, empatia mea, interesele mele pentru dimensiunea interioară, pentru nevăzut, au un sens, un scop și un loc unde sunt binevenite. Iar ție, Monica, iți sunt extrem de recunoscătoare pentru felul în care ai facilitat aceasta experiență, pentru modelul feminin pe care l-am cunoscut prin tine și pentru buna primire a noii mele forme.

Te recomand cu încredere ca formator RAP pentru îmbinarea spiritului și a materiei. Adică felul în care reușești să transmiți un mesaj încărcat de magie, conectat și inspirat, într-un mod clar și structurat. Pentru deschiderea și generozitatea cu care transmiți. Am simțit mereu intenția sincera și dedicată de a ne ajuta să creștem, să învățam și să utilizam experiența asta în viețile noastre. M-am simțit împuternicită să duc mai departe darurile transmise prin tine.” -Mara C.

 

“În călătoria reconectării și reîntregirii mele ca ființă, mai întăi ca medic și apoi din 2014 ca psihoterapeut jungian, în 2017 am poposit pe un alt tărâm al cunoașterii și inițierii , cel al metodei RAP – Referențialul Arhetipurilor Personale. Atrasă la început de arhetipuri, am descoperit, de fapt, un instrument de explorare a sufletului uman, de autocunoaștere prin intermediul limbajului simbolurilor din arcanele de Tarot. Metoda RAP mi-a dezvăluit o hartă a sufletului meu, cu ajutorul căreia pot explora diferite aspecte ale vieții personale: misiunea și lecțiile de viață, resursele, dar și provocările, “ochelarii” prin care privim lumea, dar și modul în care sunt percepută de lumea exterioară, legăturile transgeneraționale, atât cele moștenite, cât și ce lăsăm generațiilor viitoare. Ceea ce mi se pare atrăgător, încă, la această metodă, este dinamismul pe care îl oferă, atât prin aspectele dintre diferitele arcane, cât și prin existența arcanei care se schimbă în fiecare an.

Am parcurs  cu interes și curiozitate cursurile și atelierele susținute atât de părintele acestei metode  Georges Colleuil – psihoterapeut, filozof, cercetător și scriitor francez de renume internațional, cât și de Monica Găitănaru, practician și formator agreat în transmiterea metodei RAP în România, psihoterapeut  jungian. Cu delicatețe și dăruire, Monica a fost un ghid care m-a introdus în tainele acestei hărți, m-a însoțit în decodarea și aprofundarea comorilor ascunse ale sufletului meu. Prin profesionalismul, seriozitatea și naturalețea cu care se apleacă asupra  universului ființei umane, Monica susține aceste cursuri cu multă pasiune și dedicație , împărtășind cursanților cunoașterea aprofundată obținută prin ani de studii. Este un povestitor cu mult har dezvăluind tainele miturilor și basmelor  care își găsesc un sens în viața noastră. De asemenea, menține un echilibru între partea teoretică și aplicarea ei în cadrul atelierelor practice.

Atât prin calitățile de profesor, cât și prin cele umane, Monica Găitănaru este un formator – călăuză al metodei RAP , însoțind  cursanții în descoperirea autenticității și bogăției ființei umane.” -Diana Maria Goiceanu – Medic, psihoterapeut jungian, Cursant al metodei RAP

 

“Întâlnirea cu Monica și metoda RAP a fost prilejul de a descoperi povești. Nu obișnuitele povești cu Feți-Frumoși, Ilene Cosînzene și Zmei, ci pe cele ale oamenilor care se descoperă pe sine trecând prin poarta simbolului.

Un șir de întâmplări sincronistice m-au făcut să caut numărul de telefon al Monicăi, chiar în săptămâna în care ea începea formarea unei noi serii de cursanți în metoda RAP. Cum am ajuns la momentul acelei decizii? Căutam informații despre arhetipuri, despre dans, ca metodă terapeutică și simbol. Am plecat în căutările mele de la o emisiune care îl avusese invitat pe Georges Colleuil și am ajuns la Monica, cea care împletise în pregătirea ei cele trei metode terapeutice care mă preocupau în acel moment. Ce m-a convins să încep pregătirea cu ea în metoda RAP, așteptând cu nerăbdare fiecare întâlnire? Felul în care transmiterea unei învățături sacre despre suflet se face așa cum visam întotdeauna: într-un spațiu al armoniei în care lumina simbolului călăuzitor începe să se aprindă. Lumină pe care prima dată am văzut-o pe chipul Monicăi. A fost uimitor să descopăr nu un rol – profesorul care predă – ci un om care are puterea asumării autenticității și verticalitatea adevărurilor integrate.” Natalia L.

 

“Prima întălnire pe care am avut-o cu Monica a fost la o consultație RAP în care, cu mult tact și bunătatea, mi-a deschis niste porți pentru o lume nouă pe care, ulterior, am avut îndrăzneala să o explorez.

Și după aceea au urmat cursurile și ateliere de formare RAP timp de doi ani, alături de oameni minunați care m-au ajutat să descifrez tainele simbolisticii Tarotului de Marsilia, privit dintr-o altă accepțiune. Și Monica a fost alături de mine de la început și până la finalizarea lucrării finale, ghidându-mă cu mult profesionalism și conectare la energia simbolurilor.

Pentru mine formarea RAP a reprezentat o “CĂLĂTORIE” către mine, prin care am descoperit multe lucruri ascunse sau pe care nu reușisem să le decodific. De asemenea, este o cale de a-i înțelege mai bine pe ceilalți pentru a crea relații armonioase.

O recomand pe Monica ca formator RAP în primul rând datorită experienței ei de-a lungul a peste 10 ani în descifrarea simbolurilor, a răbdării de a asculta, de a intra în povestea de viață a consultantului și abilitații ei de ghid spiritual pe care o poate oferi ținând cont de experiența ei multidisciplinară în psihologie.”  -Luminița Ristea – astrolog

„Referențialul arhetipurilor personale este despre tot, despre viață, despre lume, despre tine și Universul în care trăiești. RAP îți oferă o multitudine de posibilități de cunoaștere și autocunoaștere într-o manieră ingenioasă și profundă. Monica te poartă în această lume plină de înțelesuri, cu multă căldură, cu blândețe, cu răbdare și îți împărtășește cu generozitate, tot ce ai nevoie să știi. Pentru mine experiența RAP, alături de Monica, este o frumoasă călătorie, care m-a ajutat să descopăr parți din mine încă neaccesate, să echilibrez unele trăiri, să-mi folosesc într-un mod benefic resursele și potențialul personal, mi-a deschis noi ”lumi” către explorare. Recomand cu mult drag tututor celor dornici de cunoaștere de sine, și nu numai, să pătrundă misterele RAP alături de Monica. Îți mulțumesc din suflet, draga mea!”  -Rodica Calcatinge, psihoterapeut

 

“Sunt profesii care pe tot parcursul activității presupun o educație continuă, iar a mea, cea de consilier dezvoltare personală este una dintre ele. RAP-ul mi-a fost prezentat de o bună prietenă, Adina, psiholog la  rândul ei, și așa,  într-o zi frumoasă de vară mi-am cunoscut profesorul: Monica Găitănaru. Am pășit pe calea acestei metode descoperind nu doar un profesor, ci un OM care  te susține în formare, formare care vine mai întâi să te vindece pe tine, ca apoi, și tu la rândul tău, să îi susții pe cei care vin către tine în procesul lor de vindecare.

Despre Monica Găitănaru, jurnalistul din mine poate să scrie pagini întregi, însă, trebuie să vii să o vezi vorbind. Atunci vei vedea profesionalismul, vocația și seriozitatea care o definesc. Atunci vei fi fascinată de povestitorul din ea și vei avea parte de o experiență în care vei fi stimulat să studiezi, să descoperi, și cel mai important, vei ști că ai în ea un partener de drum pe calea devenirii tale profesionale. Mai sus vorbeam despre seriozitate… La formările Monicăi Găitănaru, care sunt de durată, o condiție esențială este ca și tu să urmezi o formă de terapie. Este un principiu deontologic la care nu renunță și asta mă face să o apreciez și mai mult. Pe lângă toate cele spuse mai sus, ea este profesorul care clădește continuitate între ai ei mentori și noi, elevii ei și astfel, învățăturile vin către noile generații onorând înaintașii.”  -Dorina Pirău

 

“Întâlnirea cu referențialul, cu Georges și cu Monica…

Referențialul… greu aș putea defini în cuvinte starea de exuberanță, bucurie, excitație mentală și energetică pe care le-au produs acest instrument creat de Georges (căruia îi mulțumesc) asupra mea. Deși nu m-am așteptat, întâlnirea cu arcanele a fost pentru mine o reconfirmare că în acest Univers nimic nu-i întâmplător și că totul este, culmea, chiar la vedere.  A fost ca și reîntâlnirea mea cu mine, cea care credea în basme și în puterea personajelor cu superputeri… Conexiunea pe care ți-o poate da întâlnirea cu arcanele și cu propriul tău referențial, prin decodificarea arhetipurilor, prin înțelegerea și indumarea cu care fiecare dintre ele vin către tine sunt vindecătoare, miraculoase și deschizătoare de noi potențiale blocate sau încâlcite în conștiințele noastre. A fost și este o onoare pentru mine să înțeleg că doar dacă ajungi într-un anumit stadiu al conștiintei, te poți ridica la nivelul acesta frumos codificat în intelepciunea din spatele referențialului. Cu siguranță munca personala anterioară e foarte importantă, însă ghidul în lumea aceasta frumos colorată, însă, ocultată,  cred că este, de asemenea, esențial, iar pentru mine a fost Monica Găitănaru. Monica, prin energia pe care o emană, prin atitudinea, cunoașterea, transformările personale pe care le poți simți din prezența ei, te ajută să poți intra, sau, cum a fost pentru mine, de a re-intra în lumea de basm de mult uitată de mine. Fiecare curs este o nouă poveste, o bucurie, o noua etapă… aproape că am simțit fiecare curs ca și etapele de ridicare a șarpelui Kundalini din yoga, prin fiecare chakra – cu eliberarea acelei energii blocate din zona respectivă și apoi re-așezarea ei frumos, conștient, din nou, în structurile mele. Am simțit energia la modul fizic, învăluitor, așa cum nu o mai simțisem de mulți ani, și după care tânjeam. Pentru mine, pe scurt, asta a însemnat un nivel mai înalt de vibrație, față de unde mă situasem înainte de a ajunge în acest câmp morfogenetic al referențialului, creat de Georges și de Monica. Un câmp care, așa cum Monica spunea, este ca apa care te cuprinde și te integrează și te transformă.

Nu pot decât să mulțumesc Universului că am primit acest cadou prin prietena mea Claudia care mi-a vorbit despre Referențial și despre Georges, și lui Georges pentru întâlnirea cu Monica!” – Emanuela Zoe Samara, psihoterapeut

 

“Anul trecut m-am întâlnit cu Monica Gaitanaru, primul formator agreat din România în transmiterea completă a metodei RAP, metoda de formare a „Școlii Internaționale Georges Colleuil”.

Astfel am început și eu formarea prin această metodă de studiu a Tarotului și atunci am fost fermecată de modul de-a vedea lumea prin aceste arhetipuri ale personalității noastre.

Întâlnirea cu Monica m-a ajutat să descopăr fumusețea și profunzimea simbolurilor, legarea lor de mituri, basme, povești vindecătoare.

Încă îmi urmez propria călătorie transformatoare, de descoperire, împreună cu Monica și  încă mai descopăr laturi și aspecte noi ale harții mele personale, ale structurii mele psihice. Această însoțire în călătorie e plăcută, caldă și înțelegătoare, urmând căi și descoperiri nebănuite.

Acum privesc Tarotul ca un puzzle în care îmi așez cunoașterea  dobândită – în această călătorie ghidată de Monica, prin structura RAP-ului personal, călătoria mea spre mine, spre punctele mele de sprijin. Nu este ușor să te descoperi pe tine, dar Monica te ajuta să vezi, să înțelegi acele aspecte și să le legi de istoria ta personală.

Daca vă propuneți să faceți o călătorie în sensul dezvoltării personale, a conștiinței de sine și a unei vieți trăite cu rost și sens, vă indemn să faceți această călătorie transformatoare alături de Monica Găitănaru.

Aceasta călătorie e facilitată de RAP-ului personal, care este o metodă terapeutică de analiză și dezvoltare personală. Pășiți cu încredere și dorință de cunoaștere și transformare personală.”  -Mariana Balu, profesor universitar

 

“Atunci când am cunoscut-o pe Monica mă aflam într o perioadă agitată, plină de semne de întrebare: Ce anume îmi răscolește sufletul? Ce alegere ar trebui să fac? La ce aș putea renunța? Încotro să-mi îndrept pașii, mai degrabă? Ajunsă La Centru, energia acestui loc m-a învăluit cu blândețe, simțind cum intru în siguranță, parcă într-o altă dimensiune. M-a întâmpinat zâmbind, cu o eleganță aparte, Monica. Din prima clipă am știut că am ajuns unde trebuie. M-a fascinat modul ei de a crea cadrul perfect pentru a transmite aceste învățături atât de prețioase, în stilul unic de povestitor desăvârșit și abundență de exemple menite să-ți fixeze informațiile cât mai bine, ceea ce reflectă vasta experiență de psihoterapeut și vindecător de suflete. Pe parcursul ședințelor de analiză asupra propriului RAP, Monica a fost călăuza ce m-a condus cu răbdare nemaiîntâlnită în acest pelerinaj pe potecile Referențialului, scoțând în lumină aspecte ale personalității mele și situații despre care mi-ar fi fost aproape imposibil să-mi imaginez că ar putea exista, și altele de care uitasem complet.

Cele mai relevante beneficii ale formării RAP:

🌸 întoarcerea către mine – uitasem complet că mai exist, mereu era vorba despre ceilalți, nevoile celorlalți, problemele celorlalți, iar eu niciunde.

🌸 Identificarea traumelor care m-au urmărit până la vârsta aceasta, fără să știu de unde vin anumite frici, reacții, comportamente.

🌸 Înțelegerea anumitor mecanisme de gândire și tipuri de personalitate.

🌸 Descoperirea unor părți din mine uitate, pe care am și reușit să le reintegrez, cel puțin parțial.

Principalul argument pentru care aș recomanda-o pe Monica ca și Formator ar fi experiența. Monica are multă experiență. Este un izvor nesecat de informație pe care ți-o transmite atât de fluid încât simți că ai știut acele lucruri dintotdeauna, numai că le-ai uitat. Este ca o aducere aminte. Monica știe să te aducă într-o poveste de neuitat.” -Nicoleta Pătrașcu, medic stomatolog

 

„RAP pentru mine înseamnă cunoașterea a ceea ce eșți, dar nu vezi și nu știi ce eșți.

Simbolurile din Tarot îți traduc într-un limbaj cunoscut ceea ce simți, dar nu puteai să pui în cuvinte. Prin imagininile simbolului am învățat să traduc ceea ce sunt. Dar pentru a înțelege, ai nevoie de un traducător și aici intervine Monica. Cu o voce blândă, cu grijă și respect te ajută să-ți restabilești adevărul despre tine. Efectiv, am simțit cum Monica m-a ajutat să pun în ordine tot ce știam despre poveți,  despre călătoria prin viață, m-a ajutat să conștientizez resurse, provocări, vindecarea, eșecul, experiențe și câte în lună și stele.

Monica este mai mult decât un formator, este un păstrător și un restaurator a tot ceea ce stă la baza ființei noastre, te învață să-ți aduci aminte de Tine.”🌞🌞🌞  -Elena Ilioaica, psihoterapeut

 

“Aș vrea să spun în primul rând că mi se pare extraordinar acest atelier RAP. Și chiar dacă suntem pe zoom și poate nu e aceeași conexiune ca în viața reală, eu una mă minunez încontinuu de cât de multe „potriveli” există în referențialul meu, iar pe măsură ce au trecut zilele mi-am dat seama că, de fapt, nu sunt potriveli deloc.

Mi se pare un instrument foarte interesant și util în descoperirea de sine. Nu aș fi crezut niciodată. Îți mulțumesc pentru experiență!

❤️” Gabi V.

Descoperă evenimentele lunii AICI »