Eveniment de Dragobete
Facilitator: Monica Daniela Găitănaru
Evenimentul are loc pe platforma Zoom.
Durată: 19:00-21:00
Cost: 200 RON
Înscrieri: contact@psihologieanalitica.ro
Pe 24 februarie, în calendarul tradiţiilor populare româneşti se sărbătoreşte un personaj aflat la loc de cinste în Panteonul mitologiei noastre ancestrale – Dragobetele.
Asemuit cu un flăcău frumos şi iubăreţ, Dragobetele este zeul dragostei, omologul de pe meleagurile noastre al lui Cupidon din mitologia romană sau al lui Eros din mitologia greacă, sinonim şi cu Năvalnicul. Dragobetele este considerat Cap de primăvară, fiu al Babei Dochia şi cumnat cu eroul vegetal Lăzărică. El este cel care orchestrază logodna păsărilor nemigratoare, dând tonul la ciripituri şi triluri vesele ce vestesc perioada rutului şi a construirii noilor cuiburi pentru viitorii pui.
Asemeni păsărilor, fetele şi flăcăii se întâlneau pentru a celebra sărbătoarea de Dragobete ca să fie îndrăgostiţi pe parcursul întregului an şi să aibă noroc în dragoste. În satele unde se păstrează obiceiul se mai poate auzi încă zicala: “Dragobetele sărută fetele!” Cum sărutatul în ziua de Dragobete este considerat de foarte bun augur, fetele se lăsau şi chiar doreau să fie sărutate de băieţi în această zi.
Dacă vremea era prielnică, fetele şi flăcăii se adunau în cete, schimbau cuvinte de dragoste, ieşeau la pădure hăulind şi chiuind pentru a culege primele flori ale primăverii şi Dragobeţii, muguri ai arborilor de pădure, ce erau culeşi şi purtaţi de fete la ureche în ziua de Dragobete pentru ca dragostea să înflorească în viaţa lor.
Ziua aceasta era aşteptată cu neastâmpăr şi de femeile tinere, în special cele văduve, care credeau că dacă atingeau cu mâna în această zi un bărbat străin, deveneau drăgăstoase şi dorite peste an. Din zăpada netopită până la Dragobete fetele şi nevestele tinere făceau rezerve de apă cu care se spălau în anumite zile ale anului, pentru păstrarea frumuseţii proaspete.
Pentru a ne aminti şi a reevoca aceste vechi tradiţii şi ritualuri româneşti specifice Dragobetelui, vă invit pe 24 februarie, de la ora 19:00, să ne adunăm cu bucurie spre a celebra iubirea într-un cadru inspiraţional şi plin de tâlc.
Ne vom deschide şi primeni inimile pentru a le transforma în adevărate sanctuare demne să primescă şi să ofere iubirea şi vom dezlănţui limbajul creativităţii pentru a găsi metaforele cele mai adecvate pentru a invoca dragostea în propriile vieţi.
Add A Comment