Arhetipurile din Tarot – călăuze spre mitul personal (15 septembrie)

Marseille-A1Pierdute în negura vremurilor, originile Tarotului ne vorbesc despre zei, taine şi înţelepciuni uitate. Cel căruia i-a fost atribuit în primă instanţă meritul de a le dărui oamenilor Tarotul, pentru a-i ajuta să dezlege cele mai adânci enigme, este zeul egipten Toth. Zeu al înţelepciunii, al ştiinţelor oculte, al scrierii sacre, mesager între cer şi pământ, el este omologul egiptean al zeului Hermes din mitologia Greacă sau Mercur din cea romană. Alte surse afirmă că Tarotul ar conţine secretul Shambalei şi că venirea lui în Europa s-ar datora ţiganilor nomazi care îl foloseau în scop divinatoriu. Şi cu privire la semnificaţia numelui acestei arte sau ştiinţe sacre, părerile sunt împărţite. Ipotezele care susţin originea egipteană a Torotului afirmă că această denumire provine din cuvintele „tar” care înseamnă drum sau cale şi „ro”care înseamna în egipteana veche rege, regal. Astfel că traducerea ar fi: calea regală a desluşirii misterelor vieţii. Cum atestările istorice spun că Tarotul a ajuns prima dată în spaţiul european prin Italia Evului Mediu, se vorbeşte şi despre descendenţa numelui său din latinescul „rota” (roată), care prin anagramare dă cuvântul „Taro”, căruia i s-a adăugăt în coadă litera „t”, pentru a sugera faptul că începutul şi sfârşitul se îngemănează, derivând unul din celălalt. Această interpretare face trimitere şi la arcana numărul 10 – Roata Norocului, care vorbeşte despre toate ciclicităţile vieţii care ne poartă prin diferite suişuri şi coborâşuri în încercările noastre de a dezlega enigma supremă „Cine sunt eu?”.

Despre această enigmă şi despre cum ne ajută Tarotul să o descifrăm vă invit să discutăm în cadrul unui atelier introductiv despre semnificaţia arhetipală a arcanelor majore din Tarot. În limba latină, „arcanum” însemna „secret” sau „mister”. Jocul de Tarot cuprinde 22 de arcane majore şi 56 de arcane minore. Fiecare dintre acestea are o semnificaţie specifică şi împreună spun povestea sufletului omenesc aflat pe calea propriei iniţieri. Arcanele majore ne invită să facem cunoştinţă cu anumite personaje, situaţii sau stări  sufleteşti. Fiecare dintre are valoare arhetipală, adică este purtătoare a unor tipologii ancestrale şi universale. Conceptul de arhetip a fost definit pentru prima dată de Carl Gustav Jung (întemeietorul psihologiei analitice) sub forma unor energii esenţiale prezente în fiecare dintre noi şi care determină anumite modele comportamentale ce ţin de identitatea umană profundă. Avem nevoie de înţelegerea şi accesarea acestor energii arhetipale pentru a ne putea întregi ca fiinţe umane şi pentru a ne descoperi sensul personal. Cu ajutorul acestui sens putem începe să ne conturăm mitul personal şi să devenim eroii principali în propria poveste. Când fiinţa noastră rămâne un mister pentru noi înşine e ca şi cum povestea s-ar scrie din exterior, fără să ne aparţină, iar noi am fi simple personaje, nicidecum eroi. Pentru a evita acest pericol avem nevoie de ghidaj. Arhetipurile prezente în fiecare arcană din Tarot sunt călăuze preţioase pe acest drum, dacă reuşim să le răspundem la întrebările pe care ni le adresează fiecăruia dintre noi în parte. Fiecare arcană poate fi privită ca o treaptă de iniţiere. Pe măsură ce înţelegem taina fiecăreia dintre ele, evoluţia noastră avansează cu încă un pas.

Dincolo de orice puteri divinatorii care i-au fost atribuite de-a lungul timpului, Tarotul rămâne un tezaur de simboluri ce aparţine zestrei umanităţii. Dacă înţelegem că simbolurile din interiorul arcanelor se află şi în interiorul nostru, putem desluşi mai uşor calea către propria împlinire personală şi evoluţie spirituală.

Aşadar, vom face această incursiune în universul Tarotului cu ajutorul instrumentelor psihologiei analitice, care ne va ajuta să descifrăm omenescul din spatele fiecărei arcane, pentru a vedea care este învăţătura, mesajul şi darul lor pentru fiecare dintre noi în parte. În acest fel, atelierul nostru devine un prilej de contemplare şi reflectare pentru fiecare participant asupra sieşi, folosind arcanele Tarotului ca pe nişte ferestre deschise spre propriul suflet.

 

Structură atelier:

 1. Principalele etape ale călătoriei eroului mitologic, în oglindă cu călătoria Magicianului printre arcanele majore
 2. Iniţierea în plan social (primele 7 arcane)
 3. Iniţierea în plan psihologic (arcanele 8-14)
 4. Iniţierea în plan spiritual (arcanele 15-22)
 5. Joculul Nebunului sau surâsul Sinelui deghizat? (câteva consideraţii jungiene despre arhetipul Tricksterului şi rolul său în procesul de individuare)

Facilitator: Monica Daniela Găitănaru – psihoterapeut analist jungian şi practician acreditat al metodei Referenţialul Arhetipurilor Personale

Data începerii:15 septembrie 2016, ora 19:00

Durata: 5 ateliere săptămânale consecutive, a câte două ore fiecare, desfăşurate în serile de joi.

Cost întreg: 250 RON (cinci şedinţe)

Cost redus: 225 RON (pentru elevi şi studenţi)

Detalii şi înscrieri: livia@victoriei.ro, +40 735 863 846

Loc: str. Popa Soare nr. 40, et. 1; Bucureşti

http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/2016/arhetipurile-din-tarot-calauze-spre-mitul-personal-4-8-iulie/

 

 

Comments

 1. Alx

  Dragă Monica,
  Te felicit pentru ceea ce construiești în jurul Tarotului.
  E o cale fascinantă și probabil infinită (așa după cum o dovedesc sutele, poate chiar miile de titluri care au apărut și care continuă să apară pe tema asta, precum și numele mari din istoria științei, filosofiei și artei care au abordat-o și care, unele dintre ele, au încercat s-o îmbogățească, propunând noi variante grafice pentru fiecare dintre arcane).
  Și tocmai în acest context aș vrea să te întreb: Ce variantă / versiune de Tarot folosiți?
  Iar o a doua întrebare are legătură cu unul dintre aspectele care mă intrigă: cum crezi ca ar trebui tradus / înțeles corect numele Arcanei X LA ROVE DE FORTVNE? Roata Norocului sau Roata de Noroc?
  Îți mulțumesc anticipat pentru răspuns.

  Alx

  1. Dragă Alex,
   Îți mulțumesc frumos pentru apreciere.
   Legat de întrebările tale, folosesc Tarotul clasic de Marsilia. iar Arcana X e tradusă ca Roata Norocului, dar în anumite interpretări o mai poți găsi și ca Roata Destinului.

Add A Comment