Când corpul devine trup – atelier de împrietenire cu propria corporalitate (21 mai)
Atelierul pe care îl propunem are ca obiectiv împrietenirea cu propriul corp, să fii conştient de el, să îl locuieşti şi să îl onorezi. În acest fel, corpul ar putea deveni trup, adică loc al trăirii asumate şi plenare, în armonie cu tot ceea ce suntem.
Când vine vorba de a trăi în armonie cu trupul și sufletul, mulţi dintre noi întâmpină reale dificultăţi. Acest lucru se datorează mai cu seamă faptului că societatea occidentală are în spate o lungă tradiţie de raportare negativă faţă de corp. Acesta a fost considerat o temniţă a sufletului, mijloc de pervertire, sursă a tuturor tentaţiilor şi ispitirilor, nedemn de atenția și grija noastră care trebuiau îndreptate numai către spirit. Deşi istoria acestei perspective asupra corpului pare foarte îndepărtată, consecinţele ei ne mai bântuie încă la nivel de inconştient colectiv. Faptul acesta ne viciază posibilitatea unei raportări sănătoase la propria corporalitate. Mărturie stă panoplia bolilor care ne însoţesc viaţa.
Pentru a schimba această paradigmă este necesar ca relaţia cu corporalitatea noastră să reintre pe un făgaş firesc. În acest fel, corpul ar putea redeveni trup, iar trupul templu ce găzduieşte esenţa divină şi eternă a fiecăruia dintre noi. Aceasta poate fi considerată cea mai înaltă provocare şi chemare a omului şi, nicidecum, lepădarea de lumea materială, pe care a fost creat să o încununeze şi ocrotească.
Împrietenirea cu propria corporalitate la care vă invită acest atelier, prin intermediul explorărilor prin mișcare, ritm, reflectare și conștientizare specifice tehnicilor psihoterapiei prin dans și mișcare, are următoarele beneficii:
– activarea unei prezențe mai conștiente în propriul corp
– explorarea limitelor personale ca garanții ale propriei libertăți de exprimare
– echilibrarea emisferelor cerebrale prin exerciții de armonizare
– conștientizarea noțiunii de centru al propriului corp/al propriei ființe
– interiorizarea dialogului între centrul și limitele mele
– regenerarea tonusului psihic și fizic cu ajutorul muzicii, ritmului, mișcărilor libere și al interacțiunii cu ceilalți într-un cadru conținător și securizant
– clarificarea experiențială a relației cu spațiul înconjurător și cu luarea în stăpânire a propriului teritoriu
– împământarea și integrarea noțiunii de echilibru personal
– Îmblânzirea nevoii de control și deprinderea de cultivare a relaxării în mijlocul tensiunii
– explorarea calității și intensității prezenței personale în contexte de relaționare
– aprofundarea dinamicii dintre a vedea și a fi văzut, a fi protagonist și observator în mod simultan
– conectarea la sensul verticalității personale
– descoperirea confortului de a ne împărtăși propriile dificultăți cu oameni aflați într-un proces similar de autoexplorare.
Atelierul se va desfășura într-o manieră experiențială, în care vom explora contribuția mișcării și a dansului în procesul de dezvoltare personală și în relațiile interumane. Pentru a porni cu dreptul în acest demers, vă recomandăm să aveți haine de schimb lejere, care să permită mișcarea. Intenționăm să simțim cât mai bine solul sub tălpile noastre, așadar vom purta încalțăminte uşoară de interior, cu talpă moale şi flexibilă.
Facilitarori:
- Monica Daniela Găitănaru – psihoterapeut jungian şi absolvent al primei formări în Psihoterapie prin Dans și Mișcare din România
- Mădălina Duțescu, practicant dedicat de dans contemporan, în formare în Analiză Tranzacțională.
Data desfăşurării atelierului este 21 mai, între orele 13:00 şi 18:00
Înscrieri la: monica@psihologieanalitica
Locul va fi comunicat odată cu înscrierea la atelier.
Investiţie: 150 Ron
Te așteptăm cu drag duminică de la ora 13:00, să culegem împreună aceste daruri ale întâlnirii cu propria corporalitate!
Pingback: Despre dezrobirea şi resacralizarea trupului - Psihoterapeut Monica Daniela Găitănaru