Cum să îti convingi părintii că ai devenit adult
Curs de dezvoltare personală
Lector: Monica Daniela Găitănaru
Data incepere: 19 Octombrie 2012
Ora curs: 18:30
Numar ateliere: 5
Frecventa: saptaminal, vineri
Varsta Minima: 18 ani
Cost: 225 ron
Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 200 ron
Locatie: Fundatia Calea Victoriei
Va puteti inscrie la acest curs trimitand un email la adresa: contact@victoriei.ro.
Pentru informatii suplimentare sunati la 0723 167 892 sau 021-321.30.22.
Se acorda certificate de participare la cursuri, pentru cei interesati.
Dacă ai peste 20 de ani si mama încă te mai sună de fiecare dată când plouă să te întrebe dacă ti-ai luat umbrela sau dacă ai peste 40 de ani si ai tăi încă îti mai din prelegeri privind viata ta amoroasă, cu sigurantă îti este lesne să întelegi necesitatea acestui curs. 🙂
Totodată, recomand cu căldură participarea la curs a acelor care, din pozitia de părinti, vor să îsi sprijine copiii în procesul cuceririi propriei maturităti. Un părinte preocupat să îsi sprijine copilul în dezvoltarea propriei autonomii va căuta să traseze în mod adecvat granita dintre grija părintească si nevoia de libertate a tânărului adult. Iar acest lucru este important să se petreacă într-un mod cât mai lin si mai firesc, pentru a se evita suferintele atât de o parte, cât si de cealaltă.
Descoperirea si afirmarea propriei maturităti, cât si a identitătii, în genere, se desfăsoară în cadrul unui proces aflat sub semnul dezlegării de părinti. Desprinderea de părinti este însă pe deplin satisfăcătoare doar dacă implică si o desprindere de arhetipul partental. Carl Gustav Jung (părintele psihologiei analitice) consideră că inclusiv spiritul primitiv a simtit cât se poate de acut această dilemă. Ca urmare, reprezentantii săi au introdus între copilărie si vârsta adultă rituri si ceremonii de initiere care au rostul de a determina pe căi magice dezlegarea de părinti. Toate aceste ceremonii ar fi complet inutile dacă legătura cu părintii nu ar fi resimtită ea însăsi drept magică, cum magice sunt toate acele lucruri care pun în joc influente inconstiente.
Aceste rituri nu urmăresc doar să îl dezlege pe copil de părinti, ci si să îl transpună pe acesta în starea de adult. Pentru asta însă, e necesar ca niciun dor retroactiv de copilărie să nu mai persiste, adică să fie acoperită vocea arhetipului lezat, care ridică pretentii. Acest lucru se face contrapunând apartenentei interioare de părinti o altă apartenentă, si anume cea de clan sau de trib.
Asemenea practici au devenit de mult străine oamenilor zilelor noastre, cu toate că naturii din noi nu i-a fost cu nimic stirbită puterea. În momentele dificile pentru adult, apare adesea compensativ dorul de reîntoarcere în pântec, alături de impulsul de separare-individuare în sensul devenirii unui individ autonom.
Structura cursului:
- Ce pierdem si câstigăm atunci când devenim adulti?
- Cum împăcăm nevoia de spijin parental cu nevoia de libertate?
- Ce presupune maturitatea afectivă?
- Cum mentinem echilibrul dintre copilul interior si adultul responsabil?
- Cum ne detasăm de părinti fără să-i abandonăm?
Add A Comment