Conferinţă interactivă despre deschiderea inimii cu Monica şi Andrei Găitănaru

inima final2

Cultura europeană a stat cel mai adesea sub semnul suveranităţii raţiunii. Complementar, inima a părut a cădea mai mereu undeva pe locul al doilea. S-a întâmplat aşa din caza hegemoniei greceşti a raţinii şi ca efect al revoluţiei epistemologice din secolul al XVII-lea – care postula intelectul ca principiu fundamental al cunoşterii. În aceste condiţii, inima apărea ca sora mai mică şi mai capricioasă a raţiunii.

Şi dacă, totuşi nu e aşa? Dacă, începând chiar cu spaţiul Greciei antice, trecând prin tradiţia creştină, şi ajungând până la anumite practici ale psihoterapiei contemporane, inima joacă şi ea rolul unei regine? Dacă de-a lungul acestei istorii o altă înţelegere a inimii (kardia) a circulat propunând un sens din perspectiva căruia însuşi intelectul uman funcţionează animat de o inspiraţie kardiacă? Dacă această înţelegere îi conferea inimii statutul de centru al fiinţei umane?

În lumina acestor întrebări mai putem adăuga: cum are loc această redescoperire sau această deschidere a inimii? – atât din perspectiva exerciţiului ascetic propriu creştinismului, cât şi din perspectiva practicilor psihoterapeutice.

Ceea ce ne propunem în această scurtă întâlnire este pe de o parte o vizitare a acestei tradiţii conform căreia inima deţine postura suveranului şi, pe de altă parte, propunerea unor exerciţii practice de conştientizare a funcţiei inimii.

*Durata conferinţei va fi de trei ore. Taxa de participare este de 50 de lei.

Facilitatori:

psihMonica Daniela GăitănaruPrincipalele repere exterioare ale traiectoriei mele profesionale au fost Facultatea de Filosofie a Universităţii Bucureşti, Ecole Doctorale Francophone en Sciences Sociales, Asociaţia Română de Psihologie Analitică.

Din anul 2009 am început să susţin workshop-uri, ateliere, cursuri, conferinţe şi tabere de dezvoltare personală. Experienţa lucrului cu oamenii, atât în calitate de facilitator / trainer, cât şi în calitate de psihoterapeut, este pentru mine un prilej constant de bucurie, împărtăţire şi creştere. Mă simt onorată şi recunoscătoare pentru că pot asista la procesul de transformare interioară al oamenilor cu care lucrez, la renaşterea şi înflorirea lor. (site personal: psihologieanalitica.ro)

andreiAndrei GăitănaruAbsolvent al Facultăţii de Filosofie, Universitatea Bucureşti, cu o Lucrare de Diplomă intitulată Dublul discurs apofatic; Absolvent al programul de masterat al Facultăţii de Filosofie, Universitatea Bucureşti, cu o dizertaţie intitulată De-numirea numelor divine. Statutul numelor divine în cadrul Corpusului Areopagitic; Doctorand al programului de studii doctorale al Facultăţii de Filosofie, Universitatea din Bucureşti, înscris cu o teză intitulată „Problema relaţiei dintre rostire alegorică şi discurs filosofic în teologia bizantină”. A susţinut seminarii de filosofie greacă în cadrul Facultăţii de Filosofie.

A publicat mai multe articole în Dilema Veche, Idei în Dialog, Ziarul Lumina, Contributors, Medievalia.ro, Hotnews.ro.

Tu când ţi-ai ascultat ultima dată inima?

 

Add A Comment