Alchimie cu povesti si vise. Atelier de explorări interioare – 25 februarie 2015, de la 18:30

afis Viaţa însăși este o înșiruire de povești. Putem să fim simple personaje și să ne trăim povestea așa cum se deapănă ea sau putem să devenim eroi si să ne trasăm singuri destinul.   În basme, itinerariul eroului are o structură similară stadiilor dezvoltării eului şi fiecare poveste îmbracă o ţesătură arhetipală specifică. Astfel, poveştile ne ajută să refacem în interiorul nostru tocmai acea totalitate pe care o pierdem din vedere uneori, în drumul nostru prin viaţă. Basmele și poveștile au un efect terapeutic imediat. Ele facilitează accesul conştiinţei la procese profunde aflate în desfăşurare, cel mai adesea inconştiente, uneori şi de ordin corporal, ajutând la înţelegerea şi gestionarea lor. Poveştile se nasc din întâlnirea conştiinţei cu inconştientul şi creează o punte între aceste două universuri, extrem de utilă procesului vindecător. Acest proces declanșat de găsirea unei soluții “pe celălalt tărâm”, într-un spațiu si timp imaginare, reverberează și face posibilă soluția în tărâmul lui “aici” și “acum”.

Inventarea poveştilor, pornind dinspre o afecţiune fizică sau un disconfort psihic, este întâlnită printre tehnicile de terapie psihosomatică sub denumirea de metoda fabulaţiei. Această metodă a fost iniţiată şi consacrată de către Paola Santagostino, autoarea lucrarii “Cum să te vindeci cu o poveste”, care a constatat că “rezolvarea basmului” de către pacient, prin scoaterea eroului din impas, are efecte terapeutice directe, nu doar psihologice, ci şi asupra funcţionării organismului.

Poveştile sunt calea dinspre conştient către inconştient. şi cum nu ajungem să cunoştem cu adevărat un drum decât atunci când îl parcurgem şi în sens invers, dinspre inconştient către conștient avem un alt fel de poveşti care să ne transporte…visele.

Si cum orice întâlnire serioasă, are nevoie de un pretext, vă spunem că pretextul primei întâlniri este “Chemarea la aventură și primirea darurilor”.

“Imaginatia este mult mai importantă decât știința. Știința e limitată, pe când imaginația (atotcuprinzătoare) îmbrăţişează lumea.” Nu o spunem noi. a spus-o Einstein!

Atelierul este structurat de-a lungul a 5 întâlniri săptămânale de sine stătătoare ce abordează temele esenţiale ale intinerariului eroului, după cum urmează:

  1. Chemarea la aventură şi primirea darurilor
  2. Iniţierea şi trecerea pragului
  3. Confruntarea cu umbra şi naşterea eroului
  4. Întâlnirea Animei şi celebrarea iubirii
  5. Comoara Sinelui: sfârşit şi început de drum

Facilitatori:

Monica Daniela Găitănaru – psihoterapeut analist jungian

Marius Marincaş – povestitor şi alchimist

Unde: la Casa Mărgărit (Str. Margăritarelor, nr 7, zona Piaţa Gemeni)

Când: miercuri, 18 februarie, de la ora 18:30

Contribuţie: 50 Ron

Înscrieri la: monica@psihologieanalitica.ro, 0746107106.

Numărul de locuri este limitat, de aceea rezervările se vor face în ordinea înscrierilor. Mulţumim pentru înţelegere!

Add A Comment