Alchimizarea femininului şi a masculinului – Tabără de reconectare şi voie bună (12-15.09.2019)
Identitatea feminină sau cea masculină nu sunt pur şi simplu un dat cu care ne naştem, ele depind în cea mai mare măsură de efortul nostru conştient pentru a le integra şi a trăi în armonie cu ele.
Cum facem acest lucru?
Pentru fiecare dintre noi există diferite căi prin care putem intra în contact cu ceea ce ne este cel mai propriu, pentru a aduce desluşire şi sens, claritate şi putinţă de manifestare, libertate şi echilibru trăirii noastre în acord cu ceea ce suntem.
În societăţile arhaice, însuşirea specificului feminin sau masculin era dobândită în urma unor rituri de trecere specifice fiecărei comunităţi în parte, având la bază o serie de credinţe, mituri şi valori moştenite din generaţie în generaţie.
O parte dintre aceste rituri vechi au reuşit să supravieţuiască trecerii timpului şi straturilor de amnezie colectivă şi au ajuns până la noi încapsulate şi codificate în veşmântul simbolic al bătrânelor basme şi mituri.
Acestea sunt sursele din care vom căuta să recuperăm frumuseţea şi forţa alinierii la identitatea noastră.
Ce vă propunem?
O călătorie iniţiatică de trei zile şi trei nopţi, într-un spaţiu de poveste şi la propriu şi la figurat, în care vom păşi pe urmele eroilor şi eroinelor de altă dată, pentru a recupera simbolic vechile rituri de trecere spre ceea ce ne-a fost promis încă de la naştere: feminitatea / masculinitatea noastră deplin conştientă, asumată şi trăită cu sens.
Călăuze în acest proces ne vor fi basmele ca păstrătoare ale unei memorii îndepărtate cu care vom lucra experienţial în cheia psihologiei analitice a lui Carl Gustav Jung.
Instrumentele de lucru pe care le vom folosi vor presupune o participare minte-corp-suflet şi vor avea nuanţe specifice fiecăreia dintre cele două genuri.
Unde?
La Pensiunea Samedru, loc aflat într-o frumoasă conexiune cu natura, cu vechile tradiţii şi povești ale mitologiei romanești. (http://samedru.ro/)
În calendarul popular românesc, Sâmedru (Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir) împreuna cu Sângeroz (Sfântul Gheorghe) sunt considerați drept sfinți care hotărnicesc domeniul temporal. Aceștia împart anul în două jumatăți, între care granițele sunt marcate de sărbători cu caracter pastoral. În acest sens, vara, patronată de Sangeorz, ține de la 23 aprilie la 26 octombrie. Dacă Sfântul Gheorghe, “cap de primăvară”, mai tânăr și mai năvalnic, are sarcina de a înfrunzi codrul și care poartă la brâ u cheile cu care descuie vara, Sfantul Dumitru – Sâmedru are cheile cu care încuie vara și descuie iarna și are misiunea desfrunzirii codrului toamna.
Ion Ghinoiu, în lucrarea “Panteonul românesc”, ne oferă o descriere a ceremonialului cunoscut sub numele de ”Focul lui Sâmedru” în care subliniază spectaculozitatea sa: “În după-amiaza zilei de 25 octombrie, cetele de copii însoțite de câte 2-3 feciori merg în pădure, aleg pomul care va fi incinerat, îl doboară, îl curăță de crengi și îl aduc pe locul unde se va aprinde rugul funerar. Trupul neînsuflețit (butucul sau trunchiul copacului de 10-15 metri), numit Par, fixat în poziție verticală și gătit cu cetină verde se numește Focul lui Sâmedru. Înălțimea acestuia este, uneori, cât turla bisericii din sat. /…/ La lăsarea serii, în liniște și cuprinși de emoție, copiii aprind Focul lui Sâmedru. Când rugul începe să lumineze cerul, copiii izbucnesc în strigate de bucurie, adresând invitația la cea mai mare sărbătoare a anului: Hai la Focul lui Samedru! În jurul rugului se adună, pe vecinătăți, copii, tineri, maturi și bătrâni. Toată suflarea satului participă la taina renașterii zeului prin ritul funerar de incinerare. Femeile împart, ca la înmormantarea oamenilor, covrigi, fructe și băutură…”
Ca zeu pastoral, Samedru este așadar unul al sacrificiului legat de înnoirea timpului și a lumii. (sursa: https://www.crestinortodox.ro/datini-obiceiuri-superstitii/samedru-sfant-care-hotarniceste-timpul-121803.html)
Când se desfăşoară tabăra?
Între 12 și 15 septembrie. Ajungem joi după-amiaza, ne instalăm, luăm cina la ora 19:00, iar la 21:00 ne adunăm în jurul focului de tabără pentru cuvântul de bun venit, prezentarea programului fiecărei zile și setarea intențiilor de lucru în cadrul taberei.
Duminică plecăm după ora 16:00.
Cine facilitează această experienţă?
Monica Daniela Găitănaru:
- Absolventă al Facultăţii de Filosofie.
- Trainer în dezvoltare personală încă din 2009, susţinând de-a lungul timpului numeroase conferinţe, tabere şi ateliere prin care facilitează explorarea tainelor sufletului uman şi identificarea căilor de a trăi o viaţă mai conştientă, mai autentică şi mai plină de sens.
- Psihoterapeut din 2012, cu specializare principală în Psihologie analitică şi secundară în Psihoterapie prin Dans şi Mişcare
- Practician şi formator în Referenţialul Arhetipurilor Personale.
Andrei Găitănaru:
– Absolvent al Facultății de Filosofie.
- Publicist priceput în cultivarea dialogului, a interogativităţii şi a exerciţiului de a duce gândul până la capăt. De-a lungul anilor a publicat mai multe articole în Dilema Veche, Contributors, Medievalia.ro, Hotnews.ro, Idei în Dialog sau în volume colective.
- Lector a numeroase conferinţele şi cursuri pe teme de filosofie, teologie, literatură şi, mai nou, psihologie.
- Consilier în dezvoltare personală din 2016.
- Absolvent al formării de tip masteral în cadrul Asociaţiei Române de Psihologie Analitică.
Cât costă?
1200 RON de persoană, cost în care este inclusă facilitarea experienţelor şi atelierelor desfăşurate, toate materialele folosite în cadrul acestora, cazarea la Pensiunea Sâmedru cu demipensiune inclusă.
***Se oferă o reducere în valoare de 150 RON pentru înscrierile confirmate prin achitarea avansului până la data de 20 august.
Cum te înscrii?
Trimiţând un e-mail cu intenţia de participare la una dintre adresele: monica@psihologieanalitica.ro sau andrei.gaitanaru@gmail.com .
Înscrierea finală are loc în baza achitării unui avans de 350 RON până la data de 9 septembrie. Numărul de locuri este limitat şi va fi ocupat în ordinea sosirii înscrierilor.
Vă aşteptăm cu bucurie,
Monica şi Andrei
Iată ce au spus participanții de anul trecut despre tabără:
- ”Aceasta tabara mi-a adus foarte multa acceptare, acceptare a tot ce exista în mine. Datorită cadrului continator, m-am simțit în siguranță și am avut ocazia sa fiu în contact cu parti vulnerabile din mine, cu parti dureroase, și am descoperit resurse de care nu eram conștientă.
Rar am avut ocazia sa traiesc o conexiune atat de profunda si plina de acceptare intre femei asa cum am trăit în aceste cateva zile in tabăra. Sunt profund recunoscatore pentru aceste trairi care sunt atat de rare in societatea noastra.
Frumusețea femininului,în toate formele, texturile și culorile sale s-au putut exprima liber, jucaus și foarte creativ.” – D. C.
- ”De anul trecut de cand m-am intors de la Bunesti, le povestesc intruna oamenilor din jurul meu despre cat de minunata a fost Scoala si despre cat de tare le recomand sa nu rateze urmatoare editie. De ce? Pentru ca daca esti interesat de lucrul cu tine, un astfel de cadru, cu o intentie aferenta, iti poate aduce raspunsuri foarte condensate intr-un timp scurt.
Faptul ca eu impreuna cu alti 7 baieti-barbati ne-am intalnit acolo ca sa discutam despre masculinitate, despre ascensiunea pe munte ca forma de cautare a tatalui absent, faptul ca am parcurs si o lectura pe subiect pe care am si dezbatut-o impreuna, faptul ca am fost si la Barbatesti (!) ca sa vorbim si acolo cu un Parinte despre ce inseamna sa fii barbat, faptul ca am auzit povestile personale ale altor baieti/ barbati, si pur si simplu faptul ca am petrecut timp impreuna cu acest grup, cu baieti si fete, barbati si femei care sunt si ei pe calea implinirii unei versiuni mai complete ale lor…
lucrul asta m-a transformat intr-un fel in care a ramas cu mine, a pus acolo o piatra importanta in fundatia devenirii mele.
Va trebui sa fii acolo ca sa intelegi cat de mult te poate transforma pe TINE o astfel de experienta, asa ca daca cistesti asta, iti recomand sa vii cu noi si in urmatoarea editie, pentru ca numai lucruri folositoare se vor intampla ;)” – Sebastian Olar
- “Anul trecut la Bunesti s-a intamplat ceva magic. Ne-am adunat aparent niste oameni diferiti, fiecare cu bagaje emotionale si mentale, fiecare cu forma si coloratura proprie. Nu prea ne stiam intre noi, dar cred ca am simtit de la inceput ca suntem mai mult decat indivizi. Ne-am descoperit ca suflete cu parti de lumina si umbra, care erau dispuse sa exploreze ambele aspecte cu disponibilitatea si curiozitatea unor copii. Si sa impartaseasca experiente si trairi. Am plecat de acolo clar mai increzator si mai bucuros ca exista ceva dincolo de imediatul pe care-l vedem si luam ca singura realitate. Multumesc!” – Bogdan B.
- “Tabăra de anul trecut, pentru mine, a fost o experiență unică. TOATE activitățile desfășurate au dus la conștientizarea, înfruntarea și depășirea limitelor și fricilor, dar și la asumarea puterii personale toate desfășurate intr.un cadru special, înconjurată de oameni frumoși și multă blândețe, susținere și integrare.
- ”Ce scriu aici e doar putin din ce a fost si aventura continua:
Experienta Taberei de la Bunesti a fost pentru mine despre noutate si autodescoperire.
Cadrul natural extraordinar, cu caracter de unicitate, viata intr-o comunitate atat de diversificata, dar disponibila pentru alchimizare,
activitatile la care am luat parte cu mirare, dar si placuta surprindere, au dospit in mine o deschidere de drum constient in recuperarea identitatii mele feminine alchimizate.” – Otilia Radu
- „Deși am foarte mare încredere în cei care le facilitează, nu recomand neapărat atelierele acestea. Crezi că mergi la câteva beri și un foc de tabără cu niște oameni simpa, un apus în hamac, dar de fapt e dur – și fizic, și emoțional; intelectual și spiritual deopotrivă. Eu, de exemplu, am dat peste niște indivizi cu care n-aș fi avut limbă comună și care, până să mă dezmeticesc, au și scos ce era mai rău din mine. Mi-au apăsat instantaneu toate butoanele, vizibile și invizibile. Acum ne iubim și suntem ca frații, dar am zăcut (a se citi literal, la pat) câteva zile după întreaga poveste. Sună aiurea ca promo, dar subliniez că nu sunt pentru oricine. Suntem și nu suntem pregătiți să ne vedem cu adevărat în mărunțenia noastră monstruasă, sclipitoare, magnifică.
În fine, aș vrea să particip și anul acesta, dar o parte din mine e conștientă că sunt șanse să mă lase chiar în buza evenimentului tot curajul.” Bogdan C.
Add A Comment