Alchimizarea femininului şi a masculinului – Tabără de reconectare şi voie bună

Motto: „Bărbatul este un vultur care zboară, femeia – o privighetoare care cântă.
A zbura înseamnă a domina spaţiul, a cânta înseamnă a cuceri sufletul.” Victor Hugo

Identitatea feminină sau cea masculină nu sunt pur şi simplu un dat cu care ne naştem, ele depind în cea mai mare măsură de efortul nostru conştient pentru a le integra şi a trăi în armonie cu ele.

Cum facem acest lucru?
Pentru fiecare dintre noi există diferite căi prin care putem intra în contact cu ceea ce ne este cel mai propriu, pentru a aduce desluşire şi sens, claritate şi putinţă de manifestare, libertate şi echilibru trăirii noastre în acord cu ceea ce suntem.
În societăţile arhaice, însuşirea specificului feminin sau masculin era dobândită în urma unor rituri de trecere specifice fiecărei comunităţi în parte, având la bază o serie de credinţe, mituri şi valori moştenite din generaţie în generaţie.
O parte dintre aceste rituri ancestrale au reuşit să supravieţuiască trecerii timpului şi straturilor de amnezie colectivă şi au ajuns până la noi încapsulate şi codificate în veşmântul simbolic al bătrânelor basme şi mituri.
Acestea sunt sursele din care vom căuta să recuperăm frumuseţea şi forţa alinierii la identitatea noastră.

Ce vă propunem?
O călătorie iniţiatică de trei zile şi trei nopţi, într-un spaţiu de poveste şi la propriu şi la figurat, în care vom păşi pe urmele eroilor şi eroinelor de altă dată, pentru a recupera simbolic vechile rituri de trecere spre ceea ce ne-a fost promis încă de la naştere: feminitatea / masculinitatea noastră deplin conştientă, asumată şi trăită cu sens.
Călăuze în acest proces ne vor fi basmele ca păstrătoare ale unei memorii îndepărtate cu care vom lucra experienţial în cheia psihologiei analitice a lui Carl Gustav Jung.
Instrumentele de lucru pe care le vom folosi vor presupune o participare minte-corp-suflet şi vor avea nuanţe specifice fiecăreia dintre cele două genuri. Printre altele, femeile vor învăţa să facă pâine artizanală cu maia, asemeni strămoaşelor lor, de la specialişti în antropologie culinară şi brutărit, iar bărbaţii îşi vor reaminti vigoarea chemării la aventură şi tâlcul „drumului cenuşii” cu ajutorul unui ghidaj iscusit şi provocator.
Avem multe surprize în plan, dar fiecare dintre ele va fi dezvăluită la momentul potrivit.

Unde?
La Şcoala de la Buneşti, loc aflat în deplină conexiune cu natura şi cu vechile tradiţii şi valori culturale.
Există aici o minunată casă circulară în mijlocul pădurii demnă de poveştile cu Sfânta Vineri sau cu Baba Iaga.
Beneficiem şi de prezenţa unor elemente simbolice extrem de necesare în astfel de contexte: cuptorul de lut (esenţial oricărui proces de alchimizare profundă), fântâna (ca loc al renaşterii şi sursă a vieţii), pajiştea (ca deschidere spre lume şi punte între cer şi pământ), pădurea (cu desişuri prielnice oricărei iniţieri şi întâlniri cu Umbra noastră) şi râul ca hotar şi prag între lumi (lumea familiară a comunităţii închise şi lumea largă care se cere a fi cucerită prin curaj şi afirmare a propriei puteri).
Datorită numărului limitat de camere din căsuţa circulară, o parte din oaspeţi se vor instala în corturile personale. Detaliile cu privire la acest aspect vor fi discutate individual cu fiecare dintre participanţii care aleg să se înscrie.

Când se desfăşoară tabăra?
Între 30 august şi 2 septembrie

Cine facilitează această experienţă?

Monica Daniela Găitănaru:
– Absolventă al Facultăţii de Filosofie.
– Trainer în dezvoltare personală încă din 2009, susţinând de-a lungul timpului numeroase conferinţe şi ateliere prin care facilitează explorarea tainelor sufletului uman şi identificarea căilor de a trăi o viaţă mai conştientă, autentică şi plină de sens.
– Psihoterapeut din 2012, cu specializare în Psihologie analitică şi Psihoterapie prin Dans şi Mişcare
– Practician şi formator în Referenţialul Arhetipurilor Personale.
Andrei Găitănaru:
– Absolvent al Facultății de Filosofie.
– Publicist priceput în cultivarea dialogului, a interogativităţii şi a exerciţiului de a duce gândul până la capăt. De-a lungul anilor a publicat mai multe articole în Dilema Veche, Contributors, Medievalia.ro, Hotnews.ro, Idei în Dialog sau în volume colective.
– Lector a numeroase conferinţele şi cursuri pe teme de filosofie, teologie, literatură şi, mai nou, psihologie.
– Consilier în dezvoltare personală din 2016.
– În prezent, urmează formarea de tip masteral a Asociaţiei Române de Psihologie Analitică.

Partenerii cu care ne mândrim în acest proiect sunt:

Şcoala de la Buneşti                                                      şi                                             Brutăria Artizanală Miez

 

 

 

 

 

Cât costă?
600 RON de persoană, cost în care este inclusă facilitarea experienţelor şi atelierelor desfăşurate, găzduirea în spaţiul Şcolii de la Buneşti, cina de joi seară, 3 mese pe zi vineri şi sâmbătă, mic dejun şi prânz duminică, un cadou specific cu care va pleca acasă fiecare participant.

Cum te înscrii?
Trimiţând un e-mail cu intenţia de participare la una dintre adresele: monica@psihologieanalitica.ro sau andrei.gaitanaru@gmail.com .
Înscrierea finală are loc în baza achitării unui avans de 250 RON până la data de 20 august. Numărul de locuri este limitat şi va fi ocupat în ordinea sosirii înscrierilor.

Programul propriu-zis, meniul şi restul detaliilor organizatorice le vor fi transmise pe e-mail participanţilor.

Vă aşteptăm cu bucurie,
Monica şi Andrei

Add A Comment