Blazonul – oglindă a identității (atelier online 13 mai)
A te arăta demn de blazon înseamnă a fi capabil să te legitimezi pe tine însuți. Să te autorizezi… Georges Colleuil
Perioada de izolare pe care am traversat-o cu toții recent a adus cu sine o mai mare aplecare spre introspecție, analiză de sine și multe întrebări cu privire la viitor. În acest context, cei mai cu sens lucru pe care îl putem face pentru a pune baze sănătoase viitorului nostru este să începem cu noi înșine, cu reevaluarea sau chiar redefinirea propriei noastre identități. Vorbim aici despre identitatea ajustată transformării colective prin trecem cu toții, ca umanitate, identitate construită în mod conștient, asumat și liber.
Pentru a veni în sprijinul acestui proces și a facilita coagularea acestor căutări într-o viziune de sine cât mai clară, vă propun o incursiune profundă și revelatorie în universul simbolic al blazoanelor, ca embleme atemporale ale identității umane.
Prezența blazonului ca formă de atestare simbolică a unui anumit grad de inițiere, a apartenenței la o anumită castă sau a dreptului la protecție umană și divină, a însoțit umanitatea încă din cele mai vechi timpuri purtând însă diferite forme în funcție variatele contexte culturale sau religioase în cadrul cărora era folosit.
Asftel, în anumite triburi blazonul lua forma anumitor cicatrici purtate pe piele ca urme ale unor vitejii cărora purtătorul lor le fusese protagonist. În alte cazuri, purtarea la gât a colților unui animal feroce atestau curajul bravilor vânători. Un alt tip de blazon era reprezentat de tatuajele primite ca urmare a unei inițieri în context ritualic.
Iată doar câteva exemple ale unor precursoare ale blazonului în forma sa clasică, așa cum a fost dezvoltat pe parcursul Evului Mediu. În zilele noastre, vechea artă a construirii blazoanelor, heraldica, își mai păstrează anumite reminiscențe în domenii precum marketing-ul, branding-ul, terapia sau dezvoltarea personală.
Atelierul la care vă invit are ca obiectiv explorarea terapeutică a elementelor celor mai potrivite pentru a face parte din blazonul nostru personal. Vom discuta astfel despre tehnicile de creare a blazonului, despre semnificația fiecărei zone constitutive a acestuia, despre simbolistica culorilor, a principalelor forme geometrice, a animalelor de putere, a armelor eroului interior și a elementelor vegetale ce pot fi prezente pe emblema personală. Vom desluși taina blazonului nostru prin intermediul unei călătorii interioare pline de tâlc spre revelarea simbolurilor specifice identității noastre.
Terapia prin blazon este o formă de ”gestalt” sau de observare atentă a sinelui, descotorosită de orice judecată, permițând identificarea obstacolelor și a resurselor interne, transformarea unora și consolidarea altora. Georges Colleuil
Atelierul se adresează tuturor acelora aflați într-un proces de căutare, redescoperire sau redefinire de sine pentru consolidarea unei identități cât mai specifice misiunii lor personale și a adevărului lor interior.
Mulțumesc frumos Monica!