Inițiere în Referențialul Arhetipurilor Personale (16-17 noiembrie 2019)
În perioada 16-17 Noiembrie, vă invit la primul modul din cadrul formării în metoda Referenţialul Arhetipurilor Personale. În cadrul acestui modul se va face iniţierea în simbolistica Tarotului de Marsilia şi în metoda de analiză şi calcul a Referenţialul Arhetipurilor Personale (RAP). Aceasta este o metodã de dezvoltare personală, intospecţie şi autocunoaştere prin intermediul arhetipurilor de Tarot.
Referenţialul Arhetipurilor Personale nu are nimic în comun cu tehnicile divinatorii asociate în mod curent cu jocul de Tarot, întrucât scopul său nu este acela de ghicire a viitorului, ci de a ne îndruma spre o cunoştere de sine cât mai relevantă, în vederea construirii poveştii personale într-un mod conştient, asumat şi liber de orice condiţionări sau blocaje prealabile.
În cadrul acestui modul vom studia:
1 Iniţierea în metoda Referenţialul Arhetipurilor Personale
2 Simbolistica arcanelor majore din Tarotul de Marsilia
3 Aprofundarea caselor 1 – 13 din Referenţial
4 Cum calculam şi analizăm un Referenţial al Arhetipurilor Personale
5 Primele baze de interpretare
La finalul acestei sesiuni, pentru persoanele interesate de o formare completă şi de obţinerea acreditării ca practician al metodei RAP, va fi stabilit un calendar cu datele în care se vor desfăşura stagiile următoare.
Formator:
Monica Daniela Gaitanaru – psihoterapeut analist jungian, supervizor, formator şi practician acreditat al metodei Referentialul Arhetipurilor Personale
Formarea se desfăşoară la București, iar primul modul are loc pe 16-17 noiembrie 2019 după cum urmează:
• 16 noiembrie: 10:00-18:00
• 17 noiembrie: 10:00-18:00
Cost: 600 RON
Detalii şi înscrieri la: monica@psihologieanalitica.ro, 0746 107 106.
*Locaţia workshop-ului va fi comunicată prin e-mail acelora care se înscriu.
Înscrierea în cadrul acestei formări se face în baza unei scrisori de intenţie care să cuprindă următoarele puncte:
• Numele şi prenumele complet
• Data naşterii (dacă este aniversată în altă zi decât aceea din certificatul de naştere, vă rog să le menionaţi pe ambele)
• Profesia actuală şi un scurt CV cu principalele studii şi profesii traversate până în prezent
• Motivaţia care stă la baza intenţiei de înscriere în această formare
• Elaborarea unei scurte reflecţii de câteva rânduri în care să răspundeți la următoarele întrebări:
Care sunt principalele dumneavoastră resurse / calităţi personale?
Care sunt principalele provocări sau dificultăţi cu care vă confruntaţi la nivelul vieţii cotidiene?
Care consideraţi că este vocația dumneavoastră personală?
Ce anume vă inspiră şi vă motivează să vă regăsiţi pacea atunci când vă este greu?
• O declaraţie pe propria răspundere că nu vă aflaţi sub medicaţie psihiatrică în momentul de faţă şi că nu v-aţi confruntat recent cu episoade psihotice.
Numărul de locuri este limitat şi înscrierea se va face în ordinea primirii scrisorilor de intenţie împreuna cu dovada plății avansului de 200 RON.
Beneficiile formării în această metodă:
• obţii un instrument valoros de autoexplorare şi dezvoltare personală
• îţi conştientizezi mai profund misiunea pe care o ai în viaţă
• îţi descoperi resursele şi provocările
• afli care este amprenta transgeneraţională cu care ai venit pe lume
• îţi identifici mai uşor lecţiile pe care le ai de învăţat
• înţelegi mai clar miza, beneficiile şi căile de vindecare ale fiecărei relaţii din viaţa ta
• înveţi cum să oferi călăuzire şi altor călători aflaţi pe drumul descoperii Sinelui lor
• descoperi tehnici creative de a facilita deblocarea unor aspecte dificile cu care te confrunţi atât tu însuţi, cât şi viitorii tăi clienţi
• descoperi noi căi de înţelegere şi vindecare a arborelui genealogic
• obţii instrumente clare şi eficiente în explorarea şi optimizarea relaţiilor de cuplu, alianţă şi orice formă de parteneriat, inclusiv pe zona profesională şi organizaţională care poate implica grupuri mai mari de oameni
• înveţi să lucrezi în mod simbolic cu elemente de heraldică extrem de necesare în constuirea de sigle, logo-uri sau blazoane atât personale, familiale, cât şi instituţionale pentru o activare mai coerentă a funcţionalităţii optime a beneficiarului în cauză
• la finalul formării primeşti o diplomă de practician în metoda Referenţialul Arhetipurilor Personale recunoscută internaţional.
Mai multe despre metodă:
Conceptul de arhetip folosit în denumirea acestei metode este împrumutat din terminologia psihologiei analitice şi utilizat pentru prima dată de întemeietorul acesteia, Carl Gustav Jung. Acesta defineşte arhetipurile drept modele de energii esenţiale şi originare (arche = început, vechi, originar şi typos = tip, model, formă) prezente în fiecare dintre noi la nivel inconştient şi care determină anumite tipare comportamentale ce ţin de identitatea umană profundă. Avem nevoie de înţelegerea şi accesarea acestor energii arhetipale pentru a ne putea întregi ca fiinţe umane şi pentru a descoperi sensul nostru personal. Cu ajutorul acestui sens putem începe să ne conturăm mitul personal şi să devenim eroii principali în propria poveste. Când fiinţa noastră rămâne un mister pentru noi înşine e ca şi cum povestea s-ar scrie din exterior, fără să ne aparţină, iar noi am fi simple personaje, nicidecum eroi. Pentru a evita acest pericol avem nevoie de ghidaj.
Arhetipurile prezente în fiecare arcană din Tarot sunt călăuze preţioase pe acest drum, dacă reuşim să răspundem la întrebările pe care ni le adresează fiecăruia dintre noi în parte. Fiecare arcană poate fi privită ca o treaptă de iniţiere. Pe măsură ce înţelegem taina fiecăreia dintre ele, evoluţia noastră avansează cu încă un pas.
Referenţialul Arhetipurilor Personale reinterpretează simbolic arhetipurile ilustrate în arcanele Tarotului de Marsilia cu ajutorul instrumentelor specifice psihologiei şi le converteşte într-o metodă temeinică de explorare a sufletului uman. Metoda RAP poate fi folosită ca instrument al explorării de sine atât separat, cât şi auxiliar, în orice formă de terapie sau consiliere, acurateţea sa fiind aceea a unei veritabile radiografii a sufletului omenesc. Pornind de la un calcul specific ce are la bază data de naştere a fiecărei persoane, metoda RAP ne ghidează spre o înţelegere profundă şi complexă a diferitelor aspecte ale vieţii şi a structurii interioare specifice fiecăruia dintre noi în mod unic.
Modul de lucru cu metoda RAP are la bază un dublu travaliu analitic: pe de o parte, practicianul RAP are rolul de a-şi ghida clientul cu ajutorul cunoştinţelor sale în domeniul simbolic şi în structura Referenţialului spre o amplă descoperire de sine, pe de altă parte, o importanţă extrem de relevantă o are trăirea beneficiarului acestei explorări faţă de imaginea arcanelor din Tarot specifice Referenţialului său şi de asocierile pe care le face prin proiectie asupra acestora cu aspecte din propria sa viaţă. Astfel, ca în orice metodă de lucru cu tehnici proiective (ex. Testul Rorschach), Referenţialul Arhetipurilor Personale înlesneşte considerabil travaliul de identificare a resurselor ce pot fi folosite pentru atingerea obiectivelor propuse în călătoria către SINE.
Totodată, RAP-ul serveşte cu succes drept instrument de explorare a dificultăţilor cu care fiecare dintre noi se confruntă, oferind pârghii valoroase spre indentificarea cauzelor ce stau la baza celor mai importante provocări ale noastre. Această metodă de dezvoltare personală şi autocunoaştere oferă perspective semnificative cu privire la condiţionările şi interdicţiile noastre inconştiente, fie că sursa acestora este de ordin moral, educaţional sau familial.
Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile imediate ale lucrului cu metoda RAP, ea oferind o mare bogăţie de perspective care ajută la crearea unor reale „scurtături”, ce economisesc timp şi aduc un plus de claritate în direcţia atingerii obiectivelor dezvoltării persoanle.
Referenţialul Arhetipurilor Personale este o metodă analiză personală şi sondare a inconştientului elaborată şi rafinată de peste 30 de ani de către autorul ei, Georges Colleuil – psihoterapeut, filozof, cercetător şi scriitor francez de renume internaţional. Pasionat de ştiinţele sufletului, Georges Colleuil a scris numeroase cărţi despre funcţiile terapeutice ale simbolurilor şi a dezvoltat idei originale, precum “Référentiel de Naissance” (Referenţialul Arhetipurilor Personale), “Onomasofia” (procedeu de decodare a simbolisitcii numelor şi prenumelor) sau “Mitograma” (metodă de explorare şi consolidare a mitului personal). Firul roşu care uneşte metodele pe care le-a dezvoltat Georges Colleuil, constă în faptul că a reuşit de fiecare dată să convertească fundamentele unor cunoaşteri străvechi în instrumente de explorare şi dezvoltare personală puse în slujba oamenilor de azi. La ora actuală, această metodă este practicată cu succes de mii de specialiști din țări precum Franța, Belgia, Elveția, Maroc, Spania, Italia, Canada si, mai nou, România, găsindu-şi locul în domenii psihoterapia, consilierea psihologică, coaching-ul şi resursele umane.
Această metodă de explorare a sufletului omenesc oferă o oglindă fascinantă de autocunoaştere prin intermediul arcanelor din Tarot şi un nou prilej de aprofundare a necunoscutului din noi care se vrea a fi adus la lumină: potenţialităţi, resurse, umbre, blocaje, ezitări, chemări, amprente ancestrale, binecuvântări, călăuziri, speranţă. Povestea pe care o spune Tarotul este însăşi povestea călătoriei sufletului omenesc aflat pe calea iniţierii mai întâi în plan lumesc, apoi în plan psihologic şi spiritual. Povestea Nebunului plecat în căutarea propriului sens traversează toate etapele specifice călătoriei eroului, aşa cum ne este ea înfăţişată încă din vremea celor mai vechi mituri.
Referenţialul Arhetipurilor Personale este o metodă care ne reconectează al limbajul simbolurilor şi arhetipurilor ce locuiesc în sufletul uman din vremuri imemoriale. Fiecare arcană din Tarot reprezintă o poartă de iniţiere, în pragul căreia ne aşteaptă un maestru care ne ghidează spre nevăzutul din noi înşine prin întrebările sale pline de sens. Cu blândeţe, precizie şi claritate, aceste întrebări îşi croiesc cărări către adâncul sufletului nostru. Ne oferă astfel ocazia să ne amintim lucruri despre noi de mult uitate sau pe care nu le-am conştientizat poate niciodată.
Detalii suplimentare cu privire la metoda, la creatorul ei, etapele formării, codul etic și formatorii agreați, găsiți pe site-ul oficial: http://georgescolleuil.ro
Detalii suplimentare despre formator găsiți pe site-ul: https://psihologieanalitica.ro
Add A Comment