Problematica Libertăţii şi Angajamentului din perspectiva arhetipurilor: Îndrăgostitul, Spânzuratul şi Nebunul
Când ne îndrăgostim de libertate, iubirea este cea care ne eliberează. Însă tot mai des în zilele noastre ideea angajamentului faţă de ceea ce iubim ni se pare constrângătoare şi este resimţită uneori chiar ameninţătoare la adresa propriei noastre libertăţi. „Cum aş putea, iubind pe cineva, să îmi păstrez întreagă libertatea?” ne şopteşte vocea îndoielii şi a fricii din noi. Doar că frica, fiind opusă iubirii, ne împiedică să îi pătrundem sensul pe deplin. Avem senzaţia că dacă nu ne angajăm prin legământul iubirii faţă de nimeni altcineva, rămânem liberi. Acest gând ne orbeşte, nepermiţându-ne să observăm cum ne transformăm subtil în prizonierii propriilor frici care ne însingurează în numele unei libertăţi iluzorii.
Confundăm adesea libertatea cu ideea de a face tot ceea ce vrem fără să cerem permisiunea cuiva. Însă nu devine astfel propria voinţă tiranul nostru personal? Nu ne întărim în felul acesta nevoia de control care ne rigidizează şi crispează fiecare aspect al vieţii? Nu ne înstrăinăm noi astfel de relaxarea unei vieţi trăite în mod natural şi fluid? A fi liber înseamnă a-ţi însuţi asumarea vieţuirii în coerenţă cu propria natură, esenţă şi identitate. Iar esenţa existenţei noastre este tocmai iubirea din care şi pentru care am fost creaţi. Şi astfel ne întoarcem la cea mai sintetică şi precisă definiţie a libertăţii, aceea care ne-a fost oferită de înţeleptul Augustin prin sintagma: „Iubeşte şi fă ce vrei!”
Pentru a explora cât mai aprofundat tema libertăţii, a asumării, a încrederii, a abandonului şi a fidelităţii faţă de propriile adevăruri interioare, vom face apel la trei arhetipuri extrem de semnificative pentru aceasta problematică: Îndrăgostitul, Spânzuratul şi Nebunul. Simbolistica lor complexă şi plină de semnificaţii tainice ne va ajuta să înţelegem diferitele ipostaze ale libertăţii din perspectiva anagajamentelor conştiente şi inconştiente pe care ni le-am creat de-a lungul vieţii.
Facilitatori:
Monica Daniela Găitănaru – Psihoterapeut analist jungian
Corina Pîrşean – Preşedinte al Asociaţiei Referenţialul Arhetipurilor Personale
Data desfăşurării atelierului: 4 aprilie, de la 18:30
Durata: 2 ore
Locaţie: Centrul Growth, Freedom, Joy (Căderea Bastiliei, 49)
Pentru detalii şi înscrieri: andrea.balint@gfj.ro, 0746225502.
Contribuţie: 50 RON
Add A Comment